Thursday, March 29, 2018

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και χειραγώγηση χρηστών

Οι τελευταίες εξελίξεις βάσει των οποίων έγινε παράνομη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των social media με επίκεντρο τον αμερικανικό κολοσσό του Facebook και την Cambridge Analytica, αποτελούν τη μαζικότερη παραβίαση δεδομένων μέσου κοινωνικής δικτύωσης μέχρι σήμερα.
   Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, υπεκλάπησαν οι λογαριασμοί από πενήντα (50) και πλέον εκατομμύρια χρήστες του συγκεκριμένου κοινωνικού δικτύου, με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους για πολιτική χειραγώγηση σε μεγάλα κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
   Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που προκαλεί έντονες αντιδράσεις, από μαζικές διαγραφές λογαριασμών έως ακόμα και ποινικές κυρώσεις, αφού για πρώτη φορά αποκαλύπτεται με τόσο έντονο τρόπο ότι μία εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιριών κερδοσκοπεί εις βάρος εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών παγκοσμίως οι οποίοι παραδίδουν "οικειοθελώς" προσωπικά δεδομένα.
   Με την επίσκεψη σε μία οποιαδήποτε ιστοσελίδα, και ειδικά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, απαιτείται η αποδοχή συλλογής των cookies, δηλαδή προσωπικών δεδομένων με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του ιστότοπου κατά τη χρήση του. Παράλληλα, υπάρχουν πάντα ειδικά άρθρα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Το "ok" για να κλείσουμε το ενοχλητικό banner είναι μονόδρομος. Το ίδιο και η εκμετάλλευση των στοιχείων από τα μεγάλα δίκτυα και συμφέροντα.
   Τα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης μπορούν να προσεγγίσουν καλύτερα το χαρακτήρα ενός ανθρώπου μέσα από 10 απλά Likes, ως είσοδο, από ότι ένας μέσος συνεργάτης του. Η κοινωνία εισήχθη πολύ γρήγορα σε μία νέα εποχή, την οποία ακόμα δε μπορεί να αξιολογήσει και χρησιμοποιήσει ορθολογικά, ηθικά, και ανθρώπινα.
   Οι μεταβολές στο σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας είναι τεράστιες. Σκεφτείτε πως σήμερα πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο αυτού του facebook, το οποίο πριν από 15 χρόνια δεν υπήρχε. Ψεύτικοι άνθρωποι, ψεύτικες ειδήσεις και άρθρα διαδίδονται παντού και γρήγορα. Η κατάχρηση και καταπάτηση προσωπικών δεδομένων εξίσου. Ίσως να χρειαζόμαστε επομένως περισσότερες ενναλακτικές, ή απλά περισσότερους τομείς διασποράς της πληροφορίας, καθώς η συγκέντρωσή της σήμερα δίνει περισσότερη δύναμη από όση κάποιος υπολογίζει.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: