Monday, June 11, 2018

Σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν ATM στις τράπεζες

Παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη των αυτόματων ταμειακών μηχανών τύπου ATM στα τραπεζικά υποκαταστήματα και όχι μόνο, πολύ σύντομα θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη φυσική τους παρουσία. Οι τεχνολογίες έχουν ήδη καταφέρει να ενσωματώσουν ένα ATM στις φορητές συσκευές μας.
   Στη Γερμανία ήδη ο αριθμός των ATM μειώνεται από το 2015 και μετά, επισημαίνεται σε άρθρο στην DW. Σε όλη τη Γερμανία λειτουργούσαν 58,400 μηχανήματα στα τέλη του 2017, όταν μόλις δύο χρόνια πριν ήταν 61,100. Σε μία εποχή που γίνονται όλο και περισσότερες συναλλαγές εκτός ωραρίου, τα ATM χρησιμοποιήθηκαν όσο κανένα άλλο τραπεζικό προϊόν, όμως η άνθιση των διαδικτυακών εφαρμογών φέρνει νέα δεδομένα.
   Με βάση τη συνεχή πίεση για μείωση του κόστους, καθώς ενδεικτικά ο επικεφαλής του Βαυαρικού Συνδέσμου Συνεταιριστικών Τραπεζών αναφέρει ότι η λειτουργία ενός και μόνο ATM στοιχίζει σε μία τράπεζα περίπου 20-25 χιλ. ευρώ ετησίως, η απόσβεση αυτού του ποσού γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Ειδικά μάλιστα αν συνυπολογίσουμε και τα ασφαλιστικά κόστη των μηχανημάτων που καταστρέφονται είτε από φυσικές φθορές, είτε από επιθέσεις για ληστείες κ.ο.κ..
   Με την πλήρη ψηφιοποίηση των συναλλαγών η τραπεζική εμπειρία εξελίσσεται. Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες δυνατότητες ή ευκαιρίες για συναλλαγές εκτός ωραρίου. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η χρήση έξυπνων συσκευών τύπου smartphone για πληρωμές, μεταφορές ποσών και εμβασμάτων, ή ακόμα και η χρήση ψηφιακών εργαλείων για έλεγχο των εξόδων εσόδων ενός ατόμου ή μίας επιχείρησης, μετατρέπουν τις νέες τεχνολογίες σε εντυπωσιακά χρήσιμα εργαλεία στην καθημερινότητά μας.
   Η ταχύτητα πληρωμών, η αμεσότητα στις συναλλαγές, η ασφάλεια των κινήσεων, ακόμα και η 24/7 χρήση των τραπεζικών υπηρεσιών, μπορούν να αποτελούν προσφορά μονάχα μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών. Ακόμα, η λογική μερικών που φοβούνται λέγοντας ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ανασφαλείς, είναι ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Όταν κάποιος επισκέπτεται το ταμείο ενός τραπεζικού υποκαταστήματος ο υπάλληλος χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για την ολοκλήρωση των συναλλαγών σε κάθε περίπτωση. Οπότε, η μεταφορά του ελέγχου μίας συναλλαγής από τον υπάλληλο στον κάτοχο του λογαριασμού δεν αποτελεί στοιχείο κινδύνου. Αντίθετα, η αμάθεια και η καθολική έλλειψη οικονομικής παιδείας είναι αυτή που οδηγεί σε προβλήματα, καθώς ο οικονομικός αναλφαβητισμός ειδικά στην Ελλάδα είναι δραματικά μεγάλος.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: