Tuesday, October 16, 2012

Φτώχεια και συσσίτια στους φτωχούς στο Γερμανικό λαό

(Economistmk) - Όταν ένα κράτος εισπράττει, τα έσοδα αφορούν τις κρατικές λειτουργίες. Ο λαός ποτέ δεν είναι, λογιστικά τουλάχιστον, συνώνυμο του κράτους. Η Γερμανία, μπορεί να εισπράττει από τον Ευρωπαϊκό Νότο πολλά δις ευρώ, ωστόσο ο Γερμανικός λαός υποφέρει (λίγο λιγότερο βέβαια), εξίσου με τον Ελληνικό ή τον Ισπανικό λαό.
   Η αυξανόμενη φτώχεια και η παράλληλη αύξηση των κοινωνικών συσσιτίων αποτελεί και γερμανική πραγματικότητα. Τα συσσίτια για ανθρώπους που στερούνται τα οικονομικά μέσα αυξάνονται στη Γερμανία. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
   Το φαινόμενο μάλιστα σχολιάζει εκτενώς και η γνωστή εφημερίδα Süddeutsche Zeitung: «Υπάρχουν ολοένα περισσότεροι «πελάτες» και ολοένα περισσότερα συσσίτια. Σε μερικά πληρώνει κανείς ένα ευρώ για την είσοδο, σε άλλα πέντε. Αυτός οβολός θεωρείται πάντως δίκαιος από όσους βρίσκονται εκεί. Καταπολεμά το αίσθημα ότι όλα είναι δωρεάν (…) Πολλοί λένε ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα χρειάζονταν κάτι τέτοιο».

   Συσσίτια για τους οικονομικά ασθενείς με ένα ευρώ
   Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος αυτά τα συσσίτια είναι άκρως επιτυχημένα στη Γερμανία. «Έχουν καθιερωθεί όσο τίποτα άλλο. Και εξαπλώνονται επειδή αυξάνεται και η ανέχεια. Στη Γερμανία υπάρχουν περισσότερα από 900 συσσίτια, από τα οποία εφοδιάζονται περίπου 1,5 εκ. άνθρωποι και οι οικογένειές τους».
   Η εφημερίδα επισημαίνει ότι το κράτος φρόντισε να ενισχύσει αυτήν την πρωτοβουλία πολιτών με το να μην επιβάλει ΦΠΑ στα αγαθά που δωρίζονται, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα συσσίτια σκεπάζουν τη φτώχεια με ένα τραπεζομάντηλο στο μέγεθος της Γερμανίας».
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: