Tuesday, September 03, 2013

Οι Βάσεις Εισαγωγής έδειξαν την πραγματικότητα για το μέλλον της Ελλάδας

(Economistmk) - Η Ελλάδα πλέον δεν πρέπει να φοβάται πως τα «μεγάλα» μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Άλλωστε, λόγω οικονομικής αδυναμίας, ακόμα και οι διάνυες μένουν στη φτωχή Ελλάδα. Οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, έδειξαν ποιο είναι το μέλλον της Ελλάδας, τα επόμενα χρόνια.
   Σύμφωνα με τα στατιστικά των Βάσεων για το 2013, στη γενική σειρά του 90%, η χαμηλότερη βάση ανήλθε στα 4,215 μόρια, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Ηπείρου. Η μικρότερη βάση για ΑΕΙ, καταγράφηκε φέτος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας έχει βάση τα 4,484 μόρια. Στο ίδιο τμήμα, ο πρώτος πέρασε με 20,631 μόρια. Η διαφορά μεταξύ πρώτου και τελευταίου είναι πραγματικά εντυπωσιακή, και δείχνει πώς η οικονομική κρίση έχει περιορίσει το παρόν αλλά και το μέλλον των Ελλήνων. Η επιλογή πλέον γίνεται βάσει γεωγραφικών και οικονομικών περιορισμών.
   Στην ουσία του ζητήματος, δε γίνονται πλέον επενδύσεις σε σπουδές. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί εκμηδενίστηκαν, την ίδια ώρα που επιβαρύνονται με πρόσθετα χρέη. Παράλληλα, το κράτος αδυνατεί να συγκρατήσει και να οριοθετήσει τις μελλοντικές του ανάγκες. Σύμφωνα με τις θέσεις φοίτησης που ήταν διαθέσιμες φέτος, σε 4-5 έτη, όταν δηλαδή αποφοιτήσουν οι φετινοί πρωτοετής, θα έχουμε ανάγκη από μόλις 1,074 νέους επιστήμονες ιατρικών σχολών, αλλά αντίθετα 1,431 μαθηματικούς, 5,685 στελέχη από τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομίας, και 2,028 ηλεκτρολόγους μηχανικούς. Ακόμα, 1,106 νεοεισερχόμενοι στην αγορά σε λίγα χρόνια θα ασχοληθούν με το αντικείμενο της ιστορίας και της αρχαιολογίας, οι νέοι λογιστές θα ανέρχονται σε 1,466, ενώ οι μηχανικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί θα αγγίζουν τους 4,885. Οι νοσηλευτές ανέρχονται σε μόλις 972 άτομα, ενώ αντίθετα θα έχουμε 1,030 νέους φιλόλογους και 800 φυσικούς.
   Η κατάσταση στο νέο χάρτη των φοιτητών και σπουδαστών μοιάζει ασυντόνιστη. Το επίπεδο των σπουδών μάλιστα, είτε πρόκειται για τη Δευτεροβάθμια είτε την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει μειωθεί σημαντικά, παρά τις μεμονωμένες διακρίσεις. Η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας προκαλεί χάος στους άλλοτε εύρυθμους και αρμονικούς κανόνες παιδείας. Καθηγητές πανεπιστημίων ξεσπούν στους φοιτητές τους, προκαλώντας αλλεπάλληλες αποτυχίες, με βαθμολογίες που ξεκινούν από το μηδέν (0). Καθηγητές σχολείων κρατούν τους μαθητές ενέχυρο στις απαιτήσεις τους, και στις απεργιακές τους καμπάνιες! Η ανύπαρκτη αξιολόγηση τους έδωσε το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται καταστάσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και να δώσει εξηγήσεις. Σχολές με παραδοσιακά υψηλό επίπεδο εισαγωγής, κατρακύλησαν ακόμα και κατά -3,500 με -4,500 μόρια. Το μέλλον της Ελλάδας κινδυνεύει, πόσο μάλλον όταν πολιτικά κόμματα ωφελούνται αυτής της αμάθειας.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: