Monday, September 25, 2017

Βρετανία και Καταλονία στο μονοπάτι της οικονομικής ανεξαρτησίας

Κατά την τελευταία της ομιλία στη Φλωρεντία, η πρωθυπουργός της Αγγλίας Τερέζα Μέι, τόνισε ουσιαστικά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει τρίτη οντότητα ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στις 30 Μαρτίου 2019. Την ίδια στιγμή και για ακόμα μία φορά, η Καταλονία προχωρά σε δημοψήφισμα με αίτημα την ανεξαρτησία της από το Ισπανικό κράτος.

   Όπως η Βρετανία σε σχέση με την ΕΕ, έτσι και η Καταλονία σε σχέση με την Ισπανία, σκοπεύει να κατακτήσει το δικαίωμα της ουσιαστικής αυτοδιοίκησης, με την έννοια της αυτόνομης διαχείρισης των οικονομικών μεγεθών. Στόχος δηλαδή, είναι το δικαίωμα για διάθεση του κέρδους στο εσωτερικό, και όχι ο διαμοιρασμός αυτού υπό τους όρους της ομαδικής ανάπτυξης και εκμετάλλευσης πόρων. Η Βαρκελώνη είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικονομικός πόλος για την Ισπανία πίσω από τη Μαδρίτη, και αντίστοιχα η Βρετανία δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στο πλαίσιο της ΕΕ πίσω από τη Γερμανία.
   Φαίνεται επομένως, ότι το να είναι δεύτερος κάποιος είναι δύσκολη υπόθεση, και ότι αργά ή γρήγορα το κίνητρο για ανεξαρτησία μεγεθύνεται. Ο χρόνος είναι σημαντικός παράγοντας για τις εξελίξεις, τόσο για τη συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ, καθώς θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2018, όσο και για την Καταλονία, όπου επιχειρείται πολιτικά τα τελευταία χρόνια να δημιουργηθεί ένα νέο κράτος.
   Η αυτονομία στην Καταλανία, συνεπάγεται μία χώρα με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ύψους 200 δισ. ευρώ, 7.5 εκατομμύρια κατοίκους, 32 χιλ. τ.χλμ. έκταση, ένα κοινοβούλιο 135 εδρών, και επίκεντρο ενδιαφέροντος μονάχα τη Βαρκελώνη, ενώ η οικονομία βασίζεται κατά 70% στην παροχή υπηρεσιών.
   Εδώ επομένως πηγάζουν ορισμένα ερωτήματα, ή διαφορετικά αναπτύσσεται ένα σκεπτικό ως προς τη λογική πίσω από αυτές τις κινήσεις. Οι πολίτες της Καταλονίας, δίχως τη σύνδεσή τους με την Ισπανία, θα ήταν στο ίδιο σημείο σήμερα; Και αντίστοιχα για τη Βρετανία, δίχως τη συμμετοχή της στην ΕΕ, θα είχε την ίδια βιομηχανία, ή την ίδια πρόσβαση στις διεθνείς αγορές; Η ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα ενισχύσει τη θέση αυτής στην ενιαία Ευρωπαϊκή αγορά, ή μήπως θα υπάρχει μετακίνηση επιχειρήσεων προς τη Μαδρίτη, ότι δηλαδή γίνεται σταδιακά από το Λονδίνο με προορισμό το Βερολίνο και το Παρίσι;
   Τέλος, υπάρχει μία ακόμα σημαντική διαφορά, καθώς η αυτονομία της Καταλονίας επηρεάζει κυρίως τις εσωτερικές υποθέσεις τις Ισπανίας, ενώ η απόσχιση της Βρετανίας επηρεάζει όλη την ΕΕ. Ενδεικτικά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε εκ νέου την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι πολίτες της ΕΕ των 27 στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Βρετανούς πολίτες σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για την επόμενη ημέρα. Οι τάσεις για απομόνωση των χωρών ενισχύθηκε άλλωστε και στις χθεσινές εκλογές στη Γερμανία, με ακραία κόμματα να δηλώνουν ευθέως την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση και τους ξένους λαούς.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: