Thursday, January 17, 2019

Η αποκωδικοποίηση των ομιλιών Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη ψήφο εμπιστοσύνης χθες 16 Ιανουαρίου 2019, μίλησαν για μία σειρά από θέματα.
   Αν και κεντρική διαφωνία στην πολιτική σκηνή θεωρητικά είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και ο όρος της «Μακεδονίας», αυτή η λέξη αναφέρθηκε συνολικά μόνο 137 φορές κατά τη διάρκεια όλων των ομιλιών της ημέρας, από όλους όσους μίλησαν πέρα από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, σε συνολικά 2,183 παραγράφους κειμένου, και 89,233 λέξεις.
   Παρακάτω καταγράφω -κατά λέξη- τα κυριότερα σημεία και επιχειρήματα των δύο πολιτικών αντιπάλων. Προτείνω να μην ακούτε δεξιά και αριστερά τον οποιοδήποτε σχολιαστή, δίχως πρώτα να γνωρίζετε ακριβώς τι είπε ο καθένας, και ποια ήταν τα πραγματικά επιχειρήματα.

Θέση για τη Μακεδονία:
Μητσοτάκης: «Όποιος ψηφίζει «ναι» ανοίγει τον δρόμο στη δήθεν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα με τους γείτονες, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.».
Τσίπρας: «Εσείς ψάχνετε να βρείτε προσχήματα δήθεν στο ότι παραδώσαμε εθνότητα -αυτό λέτε- λες και την είχαμε και την παραδώσαμε, λες και οι Έλληνες Μακεδόνες έχουν εθνότητα Μακεδονική και δήθεν ότι έχουμε παραδώσει την γλώσσα. Αυτό δεν λέτε; Δεν σας πειράζει ο όρος «Μακεδονία», ε; Αυτή ήταν η εθνική γραμμή που χαράχθηκε από το Βουκουρέστι το 2008 και ήταν η εθνική γραμμή την οποία ακολουθούσατε και εσείς. Σε όλα τα διεθνή φόρα αυτό λέγατε και σε όλες τις προγραμματικές σας δηλώσεις αυτό λέγατε: «Σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Έτσι δεν είναι;». «Οι γείτονές μας, λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη Βουλή τους, μας έστειλαν το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης, ένα κείμενο στο οποίο πέραν του ότι μας ενημερώνουν για το πέρας των διαδικασιών, κάνουν και μία διευκρινιστική δήλωση, πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι μια διευκρινιστική δήλωση στη ρηματική διακοίνωση και όχι σε κάποια συνέντευξη. Η ρηματική διακοίνωση είναι νομικά δεσμευτικό έγγραφο.». «Πρώτον, διευκρινίζουν ότι ο όρος «nationality», όπως αναγράφεται στη Συμφωνία, αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας. Και το δεύτερο το οποίο διευκρινίζουν είναι ότι η γλώσσα των γειτόνων, η επίσημη γλώσσα, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία, έχει αναγνωριστεί από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ το 1997 και ανήκει πού; Στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Είναι σλαβική γλώσσα. Καμία σχέση, λοιπόν, δεν έχει με τη δική μας ιστορία, με τη δική μας κουλτούρα, με τη δική μας παράδοση.». «Εσείς τους αποκαλούσατε σε επίσημα έγγραφά σας «Σλαβομακεδόνες»». «Αυτή ήταν η θέση σας».

Θέση για την ύπαρξη επιχειρημάτων:
Μητσοτάκης: [Δεν έκανε αναφορά στο αν έχει επιχειρήματα.]
Τσίπρας: «Προσπάθησα να διακρίνω τόσο τα επιχειρήματα, όσο και το στυλ της ομιλίας που έχει υιοθετήσει, ένα στυλ πράγματι ιδιαίτερα θεατρικό, ένα στυλ εξαιρετικά υψηλών τόνων. Αναρωτιέμαι αν κάποιοι  επικοινωνιολόγοι τού έχουν πει ότι, μιλώντας δυνατά, φωνάζοντας, υβρίζοντας, προσδοκώντας, βεβαίως, κάποια παρατεταμένα χειροκροτήματα, υψώνοντας τους τόνους, αλλά χωρίς επιχειρήματα, είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει, όχι μόνο τους Βουλευτές, αλλά τους πολίτες που μας παρακολουθούν.». «Εμείς έχουμε μόνο μία δύναμη, τη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Εσείς έχετε τη δύναμη του λαϊκισμού, του ψεύδους, τη δύναμη αυτή η οποία σας οδηγεί σε μια στάση ψηφοθηρίας. Ας συγκρίνουμε, λοιπόν, τις δυνάμεις μας. Ας συγκρίνουμε τα επιχειρήματα με τα συνθήματα, όπως θέλετε και όποτε θέλετε.».

Θέση για την Οικονομία:
Μητσοτάκης: «Η χώρα έβγαινε από τα  μνημόνια και μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε! Είχαμε 100 δισεκατομμύρια τρίτο μνημόνιο.». «Φορτώσατε τους πολίτες με είκοσι εννέα καινούργιους φόρους.».
Τσίπρας: «Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι το 2014 η ανεργία ήταν στο 28% και σήμερα είναι στο 18%. Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι τριακόσιες πενήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν αυτά τα χρόνια που κυβερνάμε εμείς. Ο ελληνικός λαός έχει γνώση ότι ήταν 65 δισεκατομμύρια τα σκληρά μέτρα λιτότητας που πάρθηκαν την καταστροφική πενταετία 2010-2014, που απώλεσαν το 25% του ΑΕΠ, πρωτοφανές σε καιρό ειρήνης.». «Μειώθηκε κατά εννέα μονάδες η ανεργία. Ναι, θέλουμε, όταν θα πάμε στην κάλπη -αυτό επιδιώκουμε, δεν σας αρέσει, δεν σας βολεύει- να είναι ακόμα μεγαλύτερη η μείωση της ανεργίας. Θέλουμε να έχει αυξηθεί ο κατώτατος και υπο-κατώτατος μισθός. Γιατί αν έρθετε εσείς, δεν θα συμβεί αυτό.».

Για τις Πολιτικές μεταγραφές:
Μητσοτάκης: «Πρόκειται για ακόμα έναν κοινοβουλευτικό ελιγμό, ο οποίος έχει τρεις στόχους:  Ο πρώτος στόχος είναι να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμα ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, ο δεύτερος να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και ο τρίτος να κρατηθεί στη ζωή, έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα, το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ».
Τσίπρας: «Τη στιγμή αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μιας και είσαστε τόσο πολύ φιλοευρωπαίοι, δεκατρείς κυβερνήσεις -ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις- κυβερνούν με κόμματα τα οποία δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των Βουλευτών. Είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. Εγώ δεν κάνω αυτό. Ζητώ την πλειοψηφία της Βουλής.». «Ο πατέρας σας κυβέρνησε από το 1990 ως 1993 με έναν Βουλευτή  που εκλέχτηκε με άλλο κόμμα, τον κ. Κατσίκη, πήρε την έδρα του αείμνηστου Στεφανόπουλου και κυβερνήσατε για τρία χρόνια με έναν Βουλευτή, ο οποίος δεν εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία και με ένα κόμμα το οποίο είχε διαφορετική άποψη τότε. Δεν συναίνεσε στο να έρθει μαζί σας και να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία για τρία χρόνια από το 1990 ως το 1993». «Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μια πολιτική επιλογή, την οποία σέβομαι, την πολιτική επιλογή να μετατοπιστεί από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο στον ακραίο δεξιό χώρο. Είναι μια πολιτική επιλογή, η οποία εχτίσθη τα πρώτα χρόνια, στα οποία αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο κ. Σαμαράς με τις μεταγραφές από το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Σήμερα ο ένας είναι Αντιπρόεδρος, ο άλλος κεντρικό στέλεχος».

Θέση για το Διάλογο:
Μητσοτάκης: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Αλλά ποιος ακριβώς μας ζητά τα ρέστα εδώ πέρα; Ποιος μας ζητά τα ρέστα; Εσείς που στήνατε κρεμάλες στο Σύνταγμα; Εσείς που χασκογελούσατε, όταν προπηλακίζονταν οι Βουλευτές μας;». «Ήσασταν, κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός καθοδηγητής όλων αυτών των συμπεριφορών. Ήσασταν ο πνευματικός πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και κακή βία και ότι η διάκρισή της εξαρτάται από τις καλές προθέσεις αυτού που την ασκεί.».
Τσίπρας: «Και επειδή, κύριε Μητσοτάκη, μόνο για επιφωνήματα είστε και για ατάκες, εγώ για δεύτερη φορά σας προκαλώ και σας προσκαλώ. Ελάτε, και εδώ στη Βουλή, αλλά και σε έναν τηλεοπτικό διάλογο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, να μας πείτε ποια είναι αυτά τα επιχειρήματα τα οποία έχετε.». «Ελάτε. Πού θέλετε; Θέλετε στη δημόσια τηλεόραση; Όχι; Θέλετε στον ΣΚΑΪ, να σπάσουμε και το εμπάργκο; Θέλετε με δημοσιογράφους που σας δίνουν σκονάκια; Θέλετε με αυτούς που σας γράφουν τις ομιλίες;».
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: