Thursday, November 09, 2023

Υπηρεσία IRIS, τί είναι, αν αξίζει, και αν είναι ασφαλής

Οι υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό σε λογαριασμό (account to account) είναι εξαιρετικά χρήσιμες εξυπηρετώντας ανάγκες καταναλωτών, πολιτών, και τραπεζών. Η διαδικασία ολοκληρώνεται εντός λίγων δευτερολέπτων, ενώ ο δικαιούχος της πληρωμής ενημερώνεται άμεσα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

   Σκοπός του πληροφοριακού συστήματος IRIS (Internet Reporting Information System) είναι η υποστήριξη της ασφαλούς ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και εξωτερικών φορέων (βλ. πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών εταιριών) μέσω του διαδικτύου.

   Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε η υπηρεσία IRIS payments η οποία προσφέρεται στην Ελλάδα μέσα από τις Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, και Τράπεζα Πειραιώς. Η υπηρεσία προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής και μεταβίβασης χρήματος με χρέωση λογαριασμού μέσω του e-Banking ή του mobile banking.

   Οι χρήστες της υπηρεσίας εκτελούν τις μεταφορές χρημάτων τους με χρήση του  αριθμού κινητού, με ημερήσιο όριο τα 500 ευρώ, χωρίς να απαιτείται η γνώση του ΙΒΑΝ, αρκεί να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους.

   Μέχρι σήμερα στην υπηρεσία συμμετέχουν πάνω από δύο εκατομμύρια χρήστες στην Ελλάδα. Περισσότερες από 115 χιλιάδες είναι οι επιχειρήσεις που με το ΑΦΜ τους έχουν ενεργή την υπηρεσία διευκολύνοντας τις συναλλαγές. Συνολικά η υπηρεσία είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς οι πάροχοι την προστατεύουν με τις ίδιες τεχνικές και προδιαγραφές ασφάλειας που ακολουθούν για τα υπόλοιπα μοντέλα που ήδη αξιοποιούνται στην Ελλάδα και διεθνώς.

Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: