Δήλωση διοικητή της ΔΥΠΑ, για τους εργαζόμενους της εστίασης και του τουρισμού: "Πολλοί εργοδότες π.χ. στην Κρήτη, μας λένε ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι του τουρισμού, όταν φεύγουν από τον τουρισμό, έχουν ανάγκη άλλες επιχειρήσεις για εργαζόμενους και αντί να πάνε να δουλέψουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, παίρνουν το επίδομα".
Όταν είσαι διοικητής σε έναν σημαντικότατο οργανισμό όπως η ΔΥΠΑ, δε μπορείς να λες εμμέσως ότι οι εργαζόμενοι της εστίασης και του τουρισμού προτιμούν να είναι τεμπέληδες από το να εργαστούν. Αλλά τί να κάνεις, όταν στο ρόλο του οργανισμού αναφέρεται ως σκοπός "η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής".
Για ποιο επίδομα άλλωστε μιλάς; Το 55% του κατώτατου; Είναι αυτό κίνητρο για μη εργασία; Και επίσης γιατί μόνο 3 μήνες επίδομα τουρισμού, και αυτό από το 2ο χρόνο, γιατί μετά την 1η σεζόν δεν έχεις ακόμα τα ένσημα του τουρισμού για το επίδομα. Πώς θα επιβιώσεις για να πας και 2η σεζόν; Γιατί δε λες ότι τα "χαμηλά" ποσοστά ανεργίας είναι πλασματικά; Δημιούργησες θέσεις εργασίας με αξία; Ή μήπως βολεύουν τα 8μηνα της ΔΥΠΑ για να βγάλουμε από τη λίστα ανέργων τα άτομα; Χρήματα ΕΣΠΑ για μαθητείες και κατάρτιση θα μας σώσουν σε αυτήν τη χώρα;
Ή μήπως το νέο πρότυπο στο επίδομα ανεργίας θα ισχύσει και στον τουρισμό; Μάλλον όχι, γιατί εκεί βολεύεται η ΔΥΠΑ, ο διοικητής που παρουσιάζει τα δεδομένα με το πόσους "ταΐζει", και η κυβέρνηση ως πρόνοια, το να λένε ότι παρέχουμε, και στηρίζουμε έναν κλάδο σημαντικό, αλλά ως εκεί, μη μας "φάνε" κιόλας οι τεμπέληδες σερβιτόροι, με επίδομα άνω του 55% του μισθού, και πάνω από 3 μήνες.
Με τα 880 μικτά κατώτατο και τα 1000 μικτά στον τουρισμό-εστίαση (στο ανώτερο κλιμάκιο) ούτε το ενοίκιο γραφείου δε μπορεί να πληρώσει ένας/μία πολιτικός. Βάλε και τα μισά σε προπληρωμένη κάρτα από το επίδομα ανεργίας, βάλε και από τα υπόλοιπα ένα 30% με ηλεκτρονικά μέσα αγορές να χτίσεις αφορολόγητο. Δε σε αφήνει να διαθέσεις το χρήμα σου όπως εσύ επιθυμείς και με βάση τις ανάγκες. Το ενοίκιο πώς θα πληρωθεί; Λογαριασμοί; Τα τρόφιμα; Είναι λογικές οι τιμές; Ελευθερία κεφαλαίου και αγοράς κατά τα άλλα.
Εσύ κ. διοικητά, μπορείς να μετακομίζεις ανά 6 μήνες; Μπορείς να αλλάζεις εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον ανά 6 μήνες; Μπορείς να μπαίνεις στη λογική του επιδόματος κάθε φορά; Εσύ κ. διοικητά, μιλάς μόνο με τους επιχειρηματίες που κοιτούν το συμφέρον τους, ή μήπως πρέπει να μιλήσεις και να ακούσεις τους εργαζόμενους για να δεις τις ανάγκες τους; Η ομοσπονδία εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό θέτει γερές βάσεις, αλλά φαίνεται ότι δεν ανταποκρίνεστε.
Το θέμα δεν είναι προσωπικό με εσάς κ. διοικητά, καθώς όλοι από τη θέση αυτή διοικούν δίχως να έχουν βαθιά γνώση ενός χώρου. Κατανοώ τις δυσκολίες, αλλά δεν αντιλαμβάνομαι την άρνηση για μάθηση. Το λάθος είναι ανεκτό, αλλά η διαρκής επανάληψή του όχι.
Δεν πρέπει να γελάς όταν ένας αναγκαστικά άνεργος επιβιώνει με τα 500 ευρώ. Λίγη συνείδηση παρακαλώ. Ο καθένας μιλά με την τσέπη του και για τη θέση του όπως φαίνεται.
Το καλοκαίρι πάντως θα σε σερβίρει άτομο που κατάφερε να επιβιώσει το χειμώνα του, και εσύ θα πληρώνεις με τον καλό μισθό διοικητή του δημοσίου δίχως προπληρωμένη κάρτα. Μη ξεχάσεις να δώσεις και τιπς στον "τεμπέλη" κ. διοικητά, γιατί με το επίδομα δε βγάζει το μήνα του το άτομο αυτό.
1 comments:
Τα νούμερα όχι μόνο δεν απέχουν από την πραγματικότητα, αλλά την αναδεικνύουν.
1) Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν επιλέγουν τη χειμερινή ξεκούραση, αλλά απολύονται λόγω του ότι -στα νησιά ειδικά- ο τουρισμός είναι εποχικός.
2) Το αν κάποιο άτομο έχει άλλες εργασίες κατά την off-season περίοδο για να ενισχύσει το εισόδημά του αυτό δε συνδέεται με κανένα τρόπο στα εργασιακά του τουρισμού-επισιτισμού, ως προς το πραγματικό τουριστικό εισόδημα.
3) Φυσικά και υπάρχει ο βασικός μισθός! Το ότι οι εργαζόμενοι λόγω εποχικότητας αποδέχονται επιπλέον εργασία για να καλύψουν το χειμώνα τους δε σημαίνει ότι λαμβάνουν εκατομμύρια, αλλά το βασικό με τα νομίμως πρόσθετα αναλογικά. Αναμένουμε το πώς θα λειτουργήσει η ψηφιακή κάρτα εργασίας να αναδείξει το πρόβλημα.
4) Αλίμονο αν χαθούν και οι νόμιμες επιπλέον προς αμοιβή παροχές. Δεν αναφέρομαι σε "μαύρα". Η ΣΣΕ είναι η πραγματικότητα με τα καλά της και τα άσχημά της. Ταμείο ανεργίας λαμβάνει ο/η οποιοσδήποτε άνεργος/η.
5) Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, στέγης, αμοιβών, και το σύστημα αναγνώρισης της εργασίας. Έλλειμμα προσωπικού υπάρχει επειδή ακριβώς οι εργοδότες δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει κατάλληλους μηχανισμούς.
(Απάντηση σε σχόλιο στο LinkedIn)
Post a Comment