Friday, January 29, 2010

Η κατάστασή μας κατά τη μετάβαση στη νέα δεκαετία

(Economistmk) - Δίχως αμφιβολία, το 2009, αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έτη σε παγκόσμια κλίμακα. Η οικονομική κρίση βρισκόταν ανέκαθεν στο επίκεντρο των γεγονότων, τη στιγμή που κάθε οικονομική τάξη αυτού του πλανήτη αντέδρασε διαφορετικά, προετοιμάζοντας έτσι το ανάλογο έδαφος για τη μετάβαση στη νέα, ελπιδοφόρα για πολλούς, δεκαετία του 21ου αιώνα.
   Ήταν τέλη Γενάρη όταν και η εφημερίδα «LE MONDE» έθεσε το ερώτημα για το αν το 2009 θα είναι χειρότερο (οικονομικά) από το 2008, ωστόσο κανείς τότε δε φανταζόταν το τι θα ακολουθούσε. Ο Ομπάμα μπορεί στις αρχές του έτους να ανέλαβε τα ινία της θέσης του πλανητάρχη, ωστόσο κανείς δε θα μπορούσε να χρεώσει τη συνέχεια της οικονομικής κρίσης μονάχα στις κινήσεις του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
   Η οικονομική ανασφάλεια των τελευταίων ετών, η οποία ουσιαστικά πηγάζει από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο συγκεκριμένα από την έκδοση ενυπόθηκων δανείων στα μέσα του 2007, προκάλεσε ένα σύνολο αλυσιδωτών εξελίξεων, με την ανεργία να αγγίζει πλέον ποσοστά ρεκόρ σε ολόκληρο τον πλανήτη, τη στιγμή που η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων, όπως η Ελβετία, έγινε αιτία αντιδράσεων από αρκετούς ηγέτες κρατών. Χαρακτηριστικό γεγονός της ραγδαίας επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας ήταν η αδυναμία σταθερής και αξιόπιστης πρόβλεψης των εξελίξεων από τους διεθνείς οργανισμούς. Οι πιο πρόσφατες ωστόσο προβλέψεις σημειώνουν με επιφύλαξη σημάδια σταδιακής ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από το 2010 και μετά.
   Η μόνη κατηγορία επιχειρήσεων που άκμασαν και συνεχίζουν να ακμάζουν, έστω και με αρκετές αυξομειώσεις, είναι σίγουρα οι τράπεζες, καθώς αυτές καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό την οικονομική πραγματικότητα. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως πολλές μικρές ή ακόμα και μεγαλύτερες σε μέγεθος τράπεζες πτώχευσαν, καθώς στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά περισσότερα από 120 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
   Η οικονομική κρίση ως είδηση, κυριάρχησε απέναντι σε μεγάλα θέματα της επικαιρότητας, όπως η νέα γρίπη των χοίρων η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική και το Μεξικό στις 24 Απριλίου, αλλά και σημαντικά γεγονότα για το μέλλον του πλανήτη όπως οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου και η κλιματική διάσκεψη των χωρών μελών του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη στα μέσα Δεκέμβρη. Τι κι αν πέθανε ο βασιλιάς της pop Michael Jackson, τι κι αν ο Ομπάμα των υποσχέσεων κέρδισε το νόμπελ ειρήνης, παρόλο που ενίσχυσε τις στρατιωτικές του δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, η οικονομική κρίση υπερίσχυσε και πάλι στα πρωτοσέλιδα της ενημέρωσης, προοικονομώντας έτσι το τι θα παρακολουθήσουμε εντός και της νέας δεκαετίας.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: