Friday, February 05, 2010

Πανδημικά εμβόλια ή καθολικοί πειραματισμοί

(Economistmk) - Ένα από τα κυριότερα θέματα που μας έχει απασχολήσει από τον Απρίλιο του 2009 έως και σήμερα, είναι αυτό της γρίπης των χοίρων με την ονομασία Η1Ν1. Η νέα γρίπη, αποτέλεσε την αιτία παραγγελίας ανάλογων με τον πληθυσμό κάθε χώρας εμβολίων, έτσι ώστε σε περίπτωση πανδημίας να υπήρχε έτοιμος αμυντικός μηχανισμός.
   Ωστόσο, όχι μόνο δεν εμπιστεύθηκαν οι πολίτες τα νέα εμβόλια, αλλά αντίθετα υπάρχει πλέον έντονη φήμη πως αυτά των οποίων η παραγγελία ακυρώνεται με κάθε τρόπο, πρόκειται να διοχετευθούν σε ανυποψίαστους στόχους.
   Άλλωστε, δεν είναι και λίγα τα όσα ακούγονται σχετικά με την καταλληλότητα των εμβολίων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διανεμήθηκαν περισσότερες από 265 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων εκ των οποίων μόλις οι 175 εκατομμύρια χορηγήθηκαν. Το γεγονός αυτό μαρτυρά τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό αχρησιμοποίητων εμβολίων που πρόκειται να γίνουν εκ νέου αντικείμενο αγοραπωλησίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ), θέλοντας να στηρίξει την αναγκαιότητα εμβολιασμού όλων των πληθυσμών, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των πανδημικών Η1Ν1 εμβολίων, τα οποία είναι στο σύνολό τους τρία, από τρεις διαφορετικές εταιρίες. Σύμφωνα λοιπόν με τον ΕΜΕΑ, μία δόση εκ των τριών πανδημικών εμβολίων Celvapan, Focetria και Pandemrix, είναι ικανή να προκαλέσει ανοσολογική απόκριση η οποία να είναι επαρκής για προστασία έναντι της Η1Ν1 πανδημίας γρίπης σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες, ενώ επίσης αναφέρει πως έως σήμερα, οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί αφορούν κυρίως ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, πονοκέφαλο, αλλεργικές αντιδράσεις και αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, οι οποίες επιβεβαιώνουν το αναμενόμενο προφίλ ασφαλείας των τριών εμβολίων.
   Από την άλλη πλευρά όμως, παρατηρούνται ορισμένα παράλογα γεγονότα, όπως για παράδειγμα τα διαφορετικά συστατικά των εμβολίων ανά χώρα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ένα εμβόλιο για τη νέα γρίπη εμπεριέχει την ουσία thimerosal, η οποία ωστόσο έχει αφαιρεθεί από τα της Αμερικής διότι και ένα μικρογραμμάριο της θεωρείται τοξικό. Επιπλέον, στα Ευρωπαϊκά εμβόλια διακρίνεται η ουσία Squalene (MF59), η οποία επίσης δεν υπάρχει στο εμβόλιο της Αμερικής. Τα εμβόλια Focetria και Pandemrix, τα οποία αγόρασε και η Ελλάδα, περιέχουν αυγά, υδράργυρο και ανοσοενισχυτικά. Αντίθετα, τα εμβόλια που αγόρασε η Αμερική, δεν εμπεριέχουν ούτε αυγά, ούτε υδράργυρο και κανένα ανοσοενισχυτικό. Αυτές οι διαφορές έχουν προκαλέσει την αμυντική στάση των πολιτών, είτε αυτοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε όχι.
   Τέλος, άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι στη Βόρειο Αμερική, μέχρι στιγμής, έχουν πεθάνει «μονάχα» μερικές χιλιάδες άτομα από τη γρίπη H1N1, τη στιγμή που η εποχική γρίπη σκοτώνει περίπου 36.000 Αμερικάνους ετησίως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 495 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά εξίσου μόλις μερικούς χιλιάδες θανάτους από τη γρίπη H1N1. Επίσης, όσον αφορά την Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων), κάτι περισσότερο από 360 χιλιάδες άτομα, δηλαδή μόλις το 0,03% του συνολικού πληθυσμού. Αυτά τα γεγονότα μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως, πιθανότατα, τα εμβόλια αποτελούν ένα μέτρο για ενεργοποίηση του παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι, όπως επίσης και ένα μέσο για τη δημιουργία κατάλληλων πειραματικών συνθηκών, που αφορούν τις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού στις διάφορες ουσίες.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: