Friday, May 14, 2010

Αυτό είναι το μέλλον μας

(Economistmk) - Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα απορροφηθούν από την αγορά (μέσω των μέτρων) περισσότερα από 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, εντός του 2010!
   Πρόκειται δηλαδή, για ένα πραγματικό στέγνωμα της ελληνικής αγοράς, και σα να μην έφτανε αυτό, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα αρχίσει την καθοδική του πορεία μόλις από το 2014 και έπειτα. Δηλαδή, χάρη σε αυτό το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα αυξήσει τις υποχρεώσεις της ως προς τους τόκους, τους οποίους σε βάθος χρόνου επίσης δε θα μπορούμε να αποπληρώσουμε.
   Από την άλλη πλευρά, ποιος μας εγγυάται, πως μετά από 3 μήνες δε θα έχουμε νέα αύξηση του ΦΠΑ, όταν και θα εκδοθεί ο πρώτος ευρωπαϊκός έλεγχος επί των οικονομικών μας υποθέσεων; Αυτές οι αυξήσεις του ΦΠΑ, από 18% σε 19% παλαιότερα, και φέτος από 19% σε 23% (με ενδιάμεση στάση το 21%), παρασύρουν ολόκληρο το οικονομικό κύκλωμα, καθώς πρόκειται για ένα φόρο που προστίθεται σε όλα τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, μηδενός εξαιρουμένου. Οι τιμές των αγαθών θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, ενώ η αγοραστική δύναμη του Έλληνα πολίτη θα μειωθεί σε επίπεδα σκληρής λιτότητας (οι Έλληνες διαθέτουν μόλις το 94% της αγοραστικής δύναμης του μέσου Ευρωπαίου, ενώ αντίθετα οι Βέλγοι και οι Γάλλοι βρίσκονται σε ποσοστά άνω του 110% - σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για το Δεκέμβριο του 2009).
   Άλλωστε, η κατάσταση πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Αξίζει να σημειωθεί, πως έτος βάσης επί του προγράμματος, καθορίστηκε το 2009, όπου οι δημόσιες δαπάνες ήταν 120 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που τα έσοδα ήταν λιγότερα από 90 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινκεν, Γιόακιμ Σταρμπάτι, δήλωσε στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πως η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Υπάρχει μόνο μια πιθανή λύση: να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση και να επιστρέψει στη δραχμή και να υποτιμήσει πλέον το εθνικό της νόμισμα», ενώ συνεχίζει «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση και υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 40%, θα αυξήσει τις εξαγωγές της και θα χρησιμοποιεί περισσότερα εθνικά προϊόντα».
   Μήπως άραγε ήρθε η ώρα να αντλήσουμε τα αποθέματα πετρελαίου που έχουμε τόσο στο Αιγαίο, όσο και στο Ιόνιο πέλαγος; Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο ξεπερνούν τα 750 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ στο Ιόνιο πέλαγος υπάρχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια βαρέλια. Μία κίνηση εξόρυξή τους ίσως συμβάλει καθοριστικά στο τέλος των προβλημάτων μας, ωστόσο πρέπει να κοιτάξουμε πως θα επωφεληθούμε ουσιαστικά, μίας τέτοιας κίνησης. Τα αποθέματα αυτά δεν επαρκούν για περισσότερα από 35-45 χρόνια, επομένως πρέπει να προγραμματίσουμε σωστά τις επενδύσεις.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: