Friday, June 25, 2010

Το μνημόνιο του απόλυτου ελέγχου

(Economistmk) - Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα ουσιαστικά δεν προγραμματίζεται βάσει των προθέσεων της κυβέρνησης, αλλά βάσει των Ευρωπαϊκών αναγκών και επιθυμιών. Όπως άλλωστε έχουμε ήδη διαπιστώσει, η Ελλάδα κινείτε πλέον βάσει του Μνημονίου Συνεννόησης (3 Μαΐου 2010), ένα μνημόνιο το οποίο υποχρεούμαστε να ακολουθήσουμε για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον. Τα χρήματα που λάβαμε άλλωστε αποτελούν δάνειο, και επομένως η διαχείριση γίνεται με τη βοήθεια αυτών που τα χορήγησαν, καθώς επιθυμούν (όπως είναι λογικό) να αποδώσει η επένδυσή τους (οι τόκοι των δανείων μετρούνται σε δισεκατομμύρια!).
   Αυτό γίνεται ευκολότερα αντιληπτό όταν διαβάσουμε και το εξής χωρίο από το μνημόνιο: «Οι τριμηνιαίες εκταμιεύσεις της διμερούς οικονομικής βοήθειας από τα Κράτη-Μέλη της Ευρωζώνης θα βασίζονται σε τριμηνιαίους απολογισμούς των προϋποθέσεων για όλη τη χρονική διάρκεια της συμφωνίας. Η αποδέσμευση των δόσεων θα βασίζεται στην τήρηση των ποσοτικών κριτηρίων επιδόσεων και στη θετική αξιολόγηση της προόδου στα κριτήρια πολιτικής του Μνημονίου Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜΟΧΠ) και αυτού του Μνημονίου, το οποίο καθορίζει τα λεπτομερή κριτήρια για τις διαδοχικές αξιολογήσεις έως το τέλος του 2011. Τα λεπτομερή κριτήρια για τα έτη 2012 και 2013 θα καθοριστούν με την ευκαιρία της αξιολόγησης της άνοιξης του 2011.»
   Επιπλέον, μέσα στο Μνημόνιο, όπως αυτό αναρτήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στο διαδίκτυο, αναλύονται όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία υποχρεούται η Ελλάδα να λάβει ως συνθήκη τήρησης της συμφωνίας. Οι πρώτες ενέργειες αφορούσαν το διάστημα έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2010, δηλαδή μέχρι το μήνα όπου διανύουμε, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να έχουν ήδη υλοποιηθεί (αύξηση του ΦΠΑ, αυξήσεις σε ειδικούς φόρους για καύσιμα, καπνό και αλκοόλ, μείωση μισθών και συντάξεων του δημοσίου τομέα αλλά και μείωση των δημοσίων επενδύσεων). Από εκεί και έπειτα, ένα σύνολο επιπρόσθετων μέτρων θα έρθουν πολύ σύντομα, για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του σχεδίου, όπου ολοκληρώνεται με το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010. Στα μέτρα αυτής της περιόδου, περιλαμβάνεται εκτός των άλλων και η εφαρμογή του κανόνα αντικατάστασης μόνο του 20% των συνταξιοδοτούμενων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Παράλληλα, μέσω των εκλογών, θα οριστικοποιηθούν οι όποιες τελευταίες εκκρεμότητες ως προς την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Επίσης θα εφαρμοστεί ένα μέτρο προσωρινών «εισφορών κρίσης» στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ θα ενεργοποιηθούν και τα τεκμήρια φορολόγησης των επαγγελματιών. Επιπλέον φόροι θα επιβληθούν και στο χώρο των τυχερών παιγνίων, ενώ σταδιακά θα εισαχθούν και οι «πράσινοι φόροι» στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
   Έως το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, ενώ αλλαγές θα πραγματοποιηθούν και στο χώρο της υγείας, με την εισαγωγή ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συνταγών των γιατρών. Αυτά και ακόμα περισσότερα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων μηνών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής όπου, κάθε τρία χρόνια αρχίζοντας το 2020, θα αυξάνει τις (ελάχιστες και νομοθετημένες) ηλικίες συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη συνταξιοδότηση.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: