Friday, March 11, 2011

Οι κυβερνήσεις των δανειακών κρίσεων

(Economistmk) - Στις 25 Μαρτίου πρόκειται να συναντηθούν όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις τελικές αποφάσεις να επηρεάζουν σε αρκετά σημαντικό βαθμό τόσο την Ευρώπη στο σύνολό της, όσο και την Ελλάδα ειδικότερα.
   Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «οι εξελίξεις είναι πρωτόγνωρες, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και διεθνώς, σε θέματα από την ενέργεια μέχρι τη διατροφή και τις κλιματικές αλλαγές.»
   Αυτές οι ετικέτες διά πρωθυπουργικού στόματος μας απεικονίζουν το πλήρες τοπίο ως προς τις απειλές της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης μάλιστα τόνισε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή πως δίνουμε καθημερινά μάχες σε κάθε μέτωπο για να εγγυηθούμε την εθνική μας κυριαρχία. Αυτή η έννοια βέβαια χάθηκε τον τελευταίο χρόνο, καθώς με την υπογραφή του μνημονίου το ΠΑΣΟΚ υποθήκευσε τις επιλογές της. Η «πράσινη» δικαιολογία για την αναγκαία εφαρμογή των αλλαγών είναι η αύξηση κατά 150 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους από το 2004 έως και το 2009, όσο η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση. Παράλληλα ο δείκτης του ελλείμματος αποτελεί εξίσου μία σημαντική δικαιολογία εφαρμογής των μέτρων. Έχει σκεφτεί ποτέ κανείς άραγε, μήπως τελικά το έλλειμμα είναι μικρότερο, αλλά παρουσιάζεται υψηλότερο έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων; Με τους δείκτες που μας παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ όλα τα φαινόμενα μπορούν να δικαιολογηθούν. Η κυβέρνηση δικαιολογείται για τις επιλογές της, ενώ ακόμα και ο λαός κατά κάποιο τρόπο δικαιολογεί τους ανωτέρους του για τις μειώσεις μισθών-συντάξεων, αλλά και τις αυξήσεις των τιμών.
   Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο. Η Ελλάδα δε δανείζεται από τους πολίτες της, αλλά αντίθετα δανείζεται με τοκογλυφικούς όρους από άλλους παγκόσμιους οργανισμούς. Είτε είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη. Η Γερμανία σήμερα θα δανειζόταν με 2% επιτόκιο, ενώ η Ελλάδα με 11%. Δηλαδή η διαφορά που προκύπτει αφορά 90 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω για κάθε ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και ενώ το τοπίο φαίνεται εξαιρετικά προβληματικό, ο κύριος Παπανδρέου ανέφερε στη βουλή τα εξής: «Βλέποντας αυτήν την εξέλιξη η Ελλάδα είχε δύο επιλογές. Πρώτον, να χρεοκοπήσει, αυτή ήταν η μία επιλογή. Το δεύτερο ήταν να βρει από αλλού δανεισμό για όσο χρόνο χρειαζόταν για να βάλει τάξη στα οικονομικά και να μπορέσει ξανά να δανειστεί κανονικά.» Και κάτι τελευταίο, μόνο τους τελευταίους 10 μήνες το χρέος αυξήθηκε κατά 42 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: