Friday, March 04, 2011

Η ταυτότητα του ΔΝΤ

(Economistmk) - Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιοποιήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1945, ο συνολικός αριθμός μελών ανέρχεται στα 186 κράτη από όλο τον πλανήτη.
   Η αρχή έγινε τον Ιούλιο του 1944 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και επινοήθηκε σε μια συνεδρίαση των Ηνωμένων Εθνών, στο Bretton Woods του New Hampshire. Όπως αναφέρουν ιστορικά στοιχεία, οι 45 κυβερνήσεις που συμμετείχαν στην τότε συνεδρίαση επιζητούσαν να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας, που θα μπορούσε να αποτρέψει την επανάληψη του φαύλου κύκλου ανταγωνιστικών υποτιμήσεων νομίσματος, που είχαν οδηγήσει στη «Μεγάλη Ύφεση» της δεκαετίας του 1930. Το ΔΝΤ καταγράφει στοιχεία, προβαίνει σε προβλέψεις και παρέχει συμβουλές περί οικονομικής πολιτικής με βάση μία παγκόσμια οπτική γωνία και την προηγούμενη εμπειρία του από άλλες κρίσεις. Υπάρχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για τα πορίσματα και τις προβλέψεις του, που χρησιμοποιούνται εκτενώς από την Ομάδα των Είκοσι (G-20). Όσον αφορά τα διοικητικά του ΔΝΤ, τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και πιο συγκεκριμένα στην Ουάσιγκτον, ενώ μετρά προσωπικό άνω των 2.360 ατόμων από 146 χώρες. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ απαρτίζουν 24 διευθυντές, οι οποίοι και εκπροσωπούν κράτη ή ομάδες κρατών. Οι κύριοι στόχοι του ΔΝΤ, οι οποίοι καθορίζονται στο πρώτο άρθρο της Συμφωνίας, είναι οι εξής: α) προώθηση της διεθνούς νομισματικής συνεργασίας, β) διευκόλυνση της επέκτασης και της ισορροπημένης ανάπτυξης του διεθνούς εμπορίου, γ) προώθηση συναλλαγματικής σταθερότητας, δ) στήριξη της καθιέρωσης ενός πολύπλευρου συστήματος πληρωμών και ε) διαθεσιμότητα πόρων (με κατάλληλες εγγυήσεις διασφάλισης) σε μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ισοζυγίου πληρωμών.
   Στο οικονομικό σκέλος των χαρακτηριστικών του ΔΝΤ, πρέπει να αναφερθούν αρχικά οι συνολικές ποσοστώσεις, οι οποίες ήταν περίπου 333 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. στις 28 Φεβρουαρίου 2010, ενώ οι πρόσθετοι διαθέσιμοι ή δεσμευμένοι πόροι αγγίζουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α.. Οι κυριότεροι δανειολήπτες βάσει οφειλόμενης πίστωσης στις 28 Φεβρουαρίου 2010 είναι η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Ουκρανία. Παράλληλα, τα δεσμευμένα δάνεια επίσης στην ίδια ημερομηνία καταμέτρησης, ξεπερνούσαν τα 191 δισεκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α., από τα οποία τα 121 δισεκατομμύρια δεν έχουν ληφθεί. Τέλος οι διαβουλεύσεις για επιτήρηση ολοκληρώθηκαν το 2008 συμμετέχοντας 177 χώρες, από τις οποίες οι 155 δημοσίευσαν εθελοντικά πληροφορίες σχετικά με τις διαβουλεύσεις τους. Επιπλέον αξίζει να τονιστεί πως ο Μηχανισμός Έκτακτης Χρηματοδότησης εφαρμόστηκε το 1997 στα πλαίσια της κρίσης στην Ασία, το 2001 στην Τουρκία, τα έτη 2008-2009 στις Αρμενία, Γεωργία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Λετονία, Πακιστάν, Ουκρανία και τέλος το 2010 στην Ελλάδα.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: