Friday, February 25, 2011

Η Ελλάδα έχει υπογράψει την εκτέλεση εντολών

(Economistmk) - Η ιδιοκτησία (κυριότητα) είναι το πιο σπουδαίο και καθολικό δικαίωμα που αναγνωρίζει ο νόμος όσον αφορά τα εμπράγματα δικαιώματα, τόσο για τα κινητά όσο και για τα ακίνητα.
   Με τη λέξη καθολικότητα ορίζεται κάθε δυνατή εξουσία πάνω στο πράγμα. Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 1000 του Αστικού κώδικα ο κύριος του πράγματος μπορεί, εφ’ όσον δεν προσκρούει στο νόμο ή στα δικαιώματα τρίτων, να διαθέτει αυτό όπως θέλει και να αποκλείει κάθε ενέργεια άλλου προσώπου πάνω στο πράγμα. Παράλληλα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 του Συντάγματος το κράτος προστατεύει την ιδιοκτησία. Τα δικαιώματα όμως της ιδιοκτησίας του ατόμου δεν μπορούν να ασκούνται σε βάρος του γενικού συμφέροντος.
   Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την προστασία τόσο της δημόσιας όσο και της ιδιωτικής περιουσίας, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε συζήτηση περί πώλησης νησιών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων να πέφτει στο κενό. Η απόφαση για αξιοποίηση στοιχείων που ανήκουν στο δημόσιο μόνο ως παράλογη δεν πρέπει να θεωρείται. Υπάρχουν πολλά αναξιοποίητα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου, με αποτέλεσμα μία μελέτη περί πώλησης-εκμετάλλευσης να αποτελεί μία καλή λύση στο εθνικό πρόβλημα του χρέους. Όμως, στη χώρα αυτή τη στιγμή υπάρχουν ουσιαστικά και δικαιώματα τρίτων, καθώς με κάθε δανειακή σύμβαση θέτεις ουσιαστικά σε υποθήκη την περιουσία σου, γεγονός που συνεπάγεται και περιορισμένα εμπράγματα δικαιώματα. Η κυβέρνηση επομένως ουσιαστικά εκχώρησε το δικαίωμα στους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ να συμβουλεύουν την Ελλάδα για τρόπους αποπληρωμής των χρεών.
   Στη δανειακή σύμβαση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (8 Μαΐου 2010) άλλωστε αναφέρονται ορισμένοι λόγοι καταγγελίας αυτής από πλευράς των δανειστών, γεγονός που σε περίπτωση πραγματοποίησής της θα υποχρεώσει το Ελληνικό κράτος να εξοφλήσει το κεφάλαιο των δανείων ως άμεσα απαιτητό και πληρωτέο, μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους, κάτι που δε συμφέρει κανέναν αυτή τη στιγμή. Εάν δηλαδή ο δανειολήπτης (Ελλάδα) αθετήσει κατά την εκτέλεση της σύμβασης αλλά και του Μνημονίου Συνεννόησης οποιαδήποτε υποχρέωση για χρονικό διάστημα ενός μηνός αφότου έχει επιδοθεί σχετική έγγραφη ειδοποίηση από τους Δανειστές, τότε γεννάται δικαίωμα καταγγελίας της δανειακής σύμβασης. Το ίδιο θα ισχύσει και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα ενέχεται σε οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα ή σε οποιεσδήποτε επιζήμιες ενέργειες για τους Δανειστές. Επομένως, βλέποντας ότι η Ελλάδα δε μπορεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοια έκτακτη κατάσταση, η κυβέρνηση προχωρά πιστά σε οποιαδήποτε ενέργεια προωθεί η τρόικα.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: