Friday, July 01, 2011

Η ελληνική κρίση απειλεί την παγκόσμια οικονομία

(Economistmk) - Η ελληνική οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια απειλή για τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, εάν δεν εξευρεθεί μία λύση, βεβαίωσε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), Μπεν Μπερντάκι στη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
   Η πολιτική ενότητα στην Ευρώπη έχει ήδη άλλωστε παρουσιάσει προβλήματα, τα οποία μεταφράζονται άμεσα σε οικονομικές συνέπειες. Όπως έχω επανειλημμένως υπογραμμίσει και τονίσει μέσα από αυτή τη στήλη αλλά και το onusnewsgr.blogspot.com, η κατάσταση στην Ελλάδα ενδιαφέρει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χώρα μας, ως ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς κινδύνους του πλανήτη σήμερα, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για όσους θελήσουν να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα προς επίτευξη άμεσου και εύκολου κέρδους. Ο δανεισμός της χώρας, οι προσπάθειες από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επιβολή μέτρων υπέρ των δανειστών, δημιούργησαν ένα κράτος μέσα από το οποίο θα αποκομίσουν όχι μόνο χρηματικά κεφάλαια, αλλά μία πολύτιμη εμπειρία για το πώς οι Οργανισμοί παγκόσμιας εμβέλειας μπορούν να επηρεάσουν, να επιτεθούν, και να υποδουλώσουν οικονομικά μία χώρα.
   Δεδομένου ότι η Αμερική συνδέεται άμεσα με το σημερινό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, έχοντας παράλληλα μεγάλη πολιτική ισχύ, διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα δε μπορεί παρά να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες τρίτων. Στην ουσία δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το πραγματικό χρέος μίας χώρας, ούτε καν σε τι ποσοστό του ΑΕΠ υπολογίζεται (ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα της Αμερικής, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας), αλλά αντίθετα ένας εξαιρετικής σημασίας παράγοντας είναι ο πραγματικός πλούτος κάθε κράτους. Γιατί άλλωστε η κυβέρνηση ξεκινά διαδικασίες εντοπισμού πετρελαίου;
   Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως η πολιτική υπερισχύει της οικονομίας, γεγονός που ερμηνεύεται εύκολα μέσα από την παρακολούθηση της πορείας των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι συγκεκριμένοι κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποστούν τις ίδιες συνέπειες, ή τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό, με τις αντίστοιχες των κρατών. Ο συνδυασμός πολιτικής ισχύος και χρηματικής εξουσίας, είναι στην πραγματικότητα το μίγμα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποδούλωσης.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: