Friday, July 29, 2011

Δείτε που πραγματικά ζείτε

(Economistmk) - Όλοι μας οφείλουμε να αντιληφθούμε πως έχουμε την ατυχία να ζούμε σε μία περίοδο πολύ σοβαρών οικονομικών και γεωπολιτικών μεταβολών, κατά την οποία πρόκειται να αλλάξει σημαντικά ο παγκόσμιος οικονομικός άξονας.
   Οι παράγοντες που προκαλούν όλες αυτές τις οικονομικές επιπτώσεις εντοπίζονται κυρίως σε μία σειρά από γεγονότα. Αρχικά το πρόβλημα οξύνθηκε εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού της Γης, καθώς αγγίζουμε πλέον τα 7 δισεκατομμύρια κατοίκους. Παράλληλα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι νέες οικονομικές επιλογές, αλλά και οι πολιτικές αποφάσεις εταιριών, προκαλούν μία ταχύτατη άνοδο των οικονομιών των αναπτυσσόμενων κρατών και μία ταχύτατη πτώση των οικονομιών των αναπτυγμένων κρατών.
   Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγουμε παρατηρώντας την αναδιανομή του πλούτου, με την κατάργηση της μεσαίας τάξης, τη μεγέθυνση της μικρής, αλλά και τη σχετική μείωση της τάξης των πλουσίων. Είμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό ξεκαθάρισμα, εντός του οποίου θα αναδειχθούν ποιοι είναι οι πραγματικά πλούσιοι σε αυτόν τον πλανήτη. Σήμερα δεν αρκεί κάποιος να έχει απλά καταθέσεις, ούτε να είναι ιδιοκτήτης ακινήτων. Αυτό που κάνει κάποιον πλούσιο είναι το πλήρες πακέτο του Marketing, από το αγαθό που προσφέρει μέχρι την παρουσία και παρουσίαση αυτού.
   Από την πλευρά των κρατών, η συντριπτική πλειοψηφία παρουσιάζει διατήρηση ελλειμμάτων. Τα αγαθά που προσφέρουν δεν είναι ικανά να δώσουν οικονομική δύναμη για δημιουργία πλεονασματικού υπολοίπου. Από το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, στην ουσία μία ή δύο χώρες εμφανίζουν πλεονάσματα στον Προϋπολογισμό τους, με αποτέλεσμα το συνολικό ευρωπαϊκό χρέος να αυξάνεται. Παράλληλα ωστόσο αυξάνονται τα χρέη των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας. Σε έναν πλανήτη όμως όπου όλα είναι στατιστικώς μετρημένα, είναι αδύνατον να μη γνωρίζουμε που βρίσκονται τα χρήματα. Κάποιος χάνει, αλλά και κάποιος κερδίζει.
   Στην επόμενη φάση της κρίσης, θα βρεθούμε αντιμέτωποι δίχως αμφιβολία με μία οικονομική έκρηξη, η οποία πιθανότατα να παρουσιαστεί ακόμα και εντός του 2012. Όλα τα σενάρια περί του «τέλους του κόσμου» για το 2012, ίσως να μην επαληθευτούν ως προς το τέλος του πλανήτη Γη, αλλά σίγουρα οι οικονομικές αλλαγές θα φέρουν τρομερές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι πρακτικές που δρομολογούνται ήδη από σήμερα ξεπερνούν τη λογική του μέσου πολίτη, ενώ αξίζει να γνωρίζουμε πως για να μειωθεί το τεράστιο μέγεθος του χρέους, όταν δεν υπάρχει άλλη λύση, θα προσφύγουμε στον περιορισμό της αξίας του. Με την αύξηση του πληθωρισμού, τυπώνοντας νέο χρήμα και ρίχνοντάς το στην αγορά, η αξία του χρέους μπορεί να μειωθεί, χωρίς ωστόσο να περιοριστή και η ποσότητά του.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: