Thursday, November 08, 2012

Η Ελλάδα δε θα αποφύγει τη χρεοκοπία με αυτόν τον τρόπο

(Economistmk) - Το επίκεντρο όλων των ευρωπαϊκών εξελίξεων βρίσκεται για ακόμα μία φορά στην Ελλάδα, καθώς με τη ψήφιση των μέτρων, των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τη νέα λιτότητα που επιβάλει η κυβέρνηση, τίθεται το ερώτημα για το τι θα γίνει με το συνεχώς διογκούμενο δημόσιο χρέος.
   Όλοι οι αναλυτές ανά τον κόσμο πιστεύουν δίχως αμφιβολία πως το νέο πακέτο μέτρων δε θα ωφελήσει τη χώρα, παρά μόνο θα της δώσει λίγους μήνες ακόμα περιθώριο. Η ανακούφιση θα είναι προσωρινή, καθώς το χρέος διογκώνεται όπως επίσης παρατείνεται και η περίοδος ύπαρξης διδύμων ελλειμμάτων, τόσο δηλαδή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όσο και στον προϋπολογισμό του κράτους.
   Η δόση των 31.5 δισεκατομμυρίων ευρώ δε θα είναι παρά ένα μαξιλαράκι στην ήδη τραγική εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά, με τους δανειστές να επιδιώκουν μέγιστο δυνατό κέρδος από μία ήδη χρεοκοπημένη χώρα, όπως είναι η Ελλάδα των ελλείψεων και των ελλειμμάτων. Το νέο deal μεταξύ της χώρας μας και των European Central Bank, European Union και International Monetary Fund, τη λεγόμενη τρόικα, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται επιπρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2013-2016, επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά.
   Η Ελληνική οικονομία συνεχίζει σε καθεστώς ύφεσης για πέμπτο συνεχή χρόνο, από το 2008 και έπειτα. Σε αυτό το διάστημα, πάνω από 500,000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους, σε ένα πληθυσμό των 10 εκατ. ατόμων. Ο δείκτης ανεργίας τριπλασιάστηκε στο 25.1%. Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και της φτώχειας. Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, ενώ η πτώση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Η κρίση ενίσχυσε φαινόμενα βίας και ρατσισμού. Απεργίες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση σε καθεστώς απόλυτης κατάθλιψης. Ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση, υπόσχεται 190% χρέος επί του ΑΕΠ, ενώ η ύφεση ξεπερνά το 4.5%.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: