Tuesday, March 19, 2013

Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος

(Economistmk) - Η Ελλάδα, μετά από χρόνια Μνημονίων, συνδέεται πλέον άμεσα λόγω των δανειακών κεφαλαίων, με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Αυτό, διότι είναι στο Μηχανισμό Στήριξης, ο οποίος χρηματοδοτείται ουσιαστικά από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ. Η Κύπρος δε μπήκε στο Μηχανισμό, για το λόγο της δοκιμής μίας νέας πολιτικής, όπου η χώρα δε θα «τραβήξει» κεφάλαια από άλλες χώρες της Ευρώπης.
   Η Κύπρος είναι το μικρότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέχοντας μόλις το 0,2% της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Όμως, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι αξιοσημείωτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι τράπεζες διαθέτουν δύναμη πολλαπλάσια της Κυπριακής οικονομίας. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες ελέγχουν απόλυτα την οικονομία της.
   Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Για παράδειγμα το χρέος ξεπέρασε ακόμα και τα 360 δις ευρώ, και το 180% του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που η ανεργία αγγίζει το 30%. Στην Κύπρο της κρίσης, η ανεργία δε ξεπερνά το 12%, το ΑΕΠ τα 15-20 δις ευρώ, και το χρέος το 87% επί του ΑΕΠ. Εκεί δεν υπάρχουν σκάνδαλα ελληνικού μεγέθους, δεν κλίνονται ισόβια οι πολιτικοί τους γιατί πολύ απλά, η πλειοψηφία τουλάχιστον, είναι καθαρή απέναντι στο κρατικό χρήμα.
   Οι απειλές της Κύπρου για έξοδο από το ευρώ δεν αγγίζουν κανέναν. Αντίθετα η Ελλάδα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για το ευρώ. Το πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών στη Βουλή στις 7.7.2012, ανέρχεται «στο ιλιγγιώδες ποσό των 500.000.000.000 ευρώ, δηλαδή παραπάνω από 250% του ΑΕΠ. Είναι το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει ποτέ δοθεί σε χώρα στην ιστορία».
   Οι διαφορές είναι εμφανής, το ίδιο όμως και οι ομοιότητες ως προς την εθνική κατάρρευση υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: