Tuesday, February 19, 2013

Φόρος Τόμπιν στην Ευρώπη, αντιδράσεις από τη Wall Street

(Economistmk) - Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τη Wall Street και τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ως αποτέλεσμα της επιβολής ενιαίου φόρου, στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που διενεργούνται στα τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, και κατ’ επέκταση σε όλη τον πλανήτη.
   Η Αμερική μέσω στελεχών της Wall Street, υποστηρίζουν ότι ο φόρος ξεπερνά τα φυσικά σύνορα της ευρωζώνης, παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες. Η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών προωθείται εδώ και 15 χρόνια, και αποτελεί ιδέα του Τόμπιν, γνωστό νομπελίστα οικονομολόγο, ο οποίος τον είχε προτείνει τη δεκαετία του ‘70. Για τον ίδιο λόγο, ονομάζεται αλλιώς και Φόρος Τόμπιν.
    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάληξη του φόρου, καθώς ως έσοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσαν είτε να διαμοιραστούν στους προϋπολογισμούς της κάθε χώρας, είτε να διοχετευθούν στο σύστημα επενδύσεων και αποταμιεύσεων, είτε ακόμα και να βοηθούν αδύναμες χώρες να ανταπεξέλθουν με ευνοϊκότερους όρους την οικονομική κρίση που τις οδηγεί σε ύφεση.
   Τέλος, στους αντιπάλους του φόρου Τόμπιν συναντάμε και χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Αγγλία. Πιο συγκεκριμένα, στη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποιείται περίπου το 70% των ευρωπαϊκών συναλλαγών, με αποτέλεσμα να απορρίπτει το φόρο. Δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις της ΕΕ στη σύνοδο που διεξαχθεί σύντομα, κατέχουν μόνο οι 11 χώρες Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σλοβακία και Εσθονία. Η απόφαση που θα ληφθεί θα πρέπει να είναι ομόφωνη.
   Ο φόρος θα επιβάλλεται σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στις οποίες ένα από τα συναλλασσόμενα μέρη είναι εγκατεστημένο σε μία ή περισσότερες από τις 11 αυτές χώρες. Ο φόρος αυτός θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 0,01% για τα παράγωγα και στο 0,1% για κάθε άλλη συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών και των ομολόγων. Οι χώρες που θα εφαρμόζουν αυτόν τον φόρο θα έχουν τη διακριτική ευχέρεια να αυξήσουν τα ποσοστά αυτά, σύμφωνα με το DW. Εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον φόρο θα ανέρχονται σε 30-35 δις ευρώ ετησίως.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: