Monday, March 17, 2014

Το Bitcoin χρησιμοποιείται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

(Economistmk) - Είναι άραγε το Bitcoin η νομισματική εποχή του μέλλοντος; Μπορεί το υλικό νόμισμα, μέσω κερμάτων και τραπεζογραμματίων, να αντικατασταθεί από ηλεκτρονικό αποκλειστικά οικονομικό συνάλλαγμα; Εάν ναι, η νέα μορφή οικονομίας, μέσω πχ του Bitcoin, είναι νομικά κατάλληλη για τη μετάβαση στη νέα εποχή;
   Τα παραπάνω ερωτήματα γεννήθηκαν έπειτα από την είδηση ότι συνέλαβαν τον Chief Executive Officer (CEO) του Bitcoin, με την αιτιολογία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι Αμερικανικές υπηρεσίες συνέλαβαν τον γενικό διευθυντή Charlie Shrem, ο οποίος προχωρούσε σε άνομες ενέργειες, έχοντας ως κάλυψη το Bitcoin για τις οικονομικές του συναλλαγές. Η τελευταία τουλάχιστον πράξη του, ήταν αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων, εκφρασμένο σε Bitcoin.
   Οι κατηγορίες αυτές έχουν ακόμα βαθύτερη σημασία. Η σπουδαιότητα της σύλληψης εστιάζει στην αναγνώριση του Bitcoin ως νόμισμα συναλλαγών. Οι Αμερικανικές αρχές, όπως άλλωστε και όλες οι χώρες του πλανήτη, δεν έχουν αναγνωρίσει το Bitcoin ως το κυρίως νόμισμα συναλλαγών μεταξύ κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με αποτέλεσμα η χρήση του να είναι περιορισμένη.
   Η χρήση του Bitcoin για επιχειρηματικές δραστηριότητες, είναι καθόλα παράνομη και δε μπορεί να πραγματοποιηθεί πουθενά, ως αντικατάσταση του πραγματικού χρήματος από επιχειρήσεις. Το Bitcoin μπορεί να αγορασθεί παρόλα αυτά, σε περισσότερες από 700,000 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ακόμα και εκτός Αμερικής, όπως στη Βραζιλία και στη Ρωσία. Επενδυτές και κερδοσκόποι από όλο τον πλανήτη, αγοράζουν και πωλούν Bitcoin, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.
   Ενδεικτικά, η τιμή του Bitcoin σε δολάρια, σύμφωνα με τα Bitcoin Charts, τον Ιανουάριο του 2013 ήταν περίπου στα 10 με 15 δολάρια. Στα μισά του Απριλίου, η τιμή πήγε στα 200 και πλέον δολάρια. Αργότερα, προς το τέλος του 2013, και με την Αμερική να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας με τους δημοσίους υπαλλήλους να υποχρεώνονται σε αργία λόγω του εθνικού χρέους, το Bitcoin εκτοξεύθηκε στα 400 δολάρια. Στις 18 Νοεμβρίου 2013, η Αμερικανική κυβέρνηση αναγνώρισε το Bitcoin ως ύπαρξη, δίνοντάς του τεράστια ώθηση. Στις 30 Νοεμβρίου, άγγιξε τα 1,209.94 δολάρια. Σήμερα, κυμαίνεται περίπου στα 800 με 900 δολάρια. Σε κάθε περίπτωση, θέλει ιδιαίτερη προσοχή η τοποθέτηση χρημάτων, και ειδικά όταν η βάση του νομίσματος δεν είναι σταθερή.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: