Wednesday, March 05, 2014

Ουκρανία: Μία ιστορία γεμάτη διεκδικήσεις και πολέμους

(Economistmk) - Η Ουκρανία είναι χώρα που ανήκει γεωγραφικά στην ανατολική Ευρώπη. Συνορεύει με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Η έκταση της χώρας είναι 603.628 τ. Χιλ. με πρωτεύουσα το Κίεβο και πληθυσμό που ξεπερνά τα 44,5 εκατ. κατοίκους. Η επίσημη γλώσσα είναι τα ουκρανικά και το νόμισμα της χώρας είναι η γρίβνα.
   Η χώρα που έχει απασχολήσει όσο καμία άλλη τους τελευταίους μήνες τη διεθνή κοινότητα, ήταν το πρώτο ανατολικό σλαβικό κράτος και αναδείχθηκε σε ισχυρό έθνος κατά το Μεσαίωνα, μέχρι να διαλυθεί το 12ο αιώνα. Μετά από αρκετούς πολέμους, η Ουκρανία διαμελίστηκε μεταξύ των γειτονικών δυνάμεων και, από το 19ο αιώνα και μετά, το μεγαλύτερο μέρος της ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία, με το υπόλοιπο να περιέρχεται υπό τον έλεγχο της Αυστροουγγαρίας.
   Μετά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ρωσικό εμφύλιο, η ουκρανική επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης διευρύνθηκε προς τα δυτικά λίγο πριν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και νότια το 1954 με τη μεταφορά της Κριμαίας στην επικράτεια της Ουκρανίας. Το 1945 η Ουκρανική Δημοκρατία έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη και πάλι μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
   Φτάνοντας προς το 2014, η Ουκρανία μετά από περιόδους ύφεσης και οικονομικής κρίσης, είχε καταφέρει να γίνει μία από τις ισχυρότερες χώρες της γεωπολιτικής σκακιέρας, κυρίως λόγω του φυσικού αερίου. Το ΑΕΠ της χώρας ξεπερνά τα 306 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αγωγοί φυσικού αερίου που τροφοδοτούν όλη την Ευρωπαϊκή βιομηχανία και πηγάζουν από τη Ρωσία, αποτελούν το πιο δυνατό της όπλο. Η Ουκρανία, είναι άλλωστε η 44η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, αλλά και η μεγαλύτερη σε έκταση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
   Η σύγχρονη κρίση, με τους διαδηλωτές κατά του καθεστώτος να κάνουν την εμφάνισή τους ήδη από το Νοέμβριο, εστιάζει στη διαφθορά του πολιτικού συστήματος. Ενδεικτικά, ως έθνος εξακολουθεί να κατατάσσεται 144ο από 177 χώρες στο δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά. Οι εικόνες με τα χρυσά παλάτια της κυβέρνησης, σε αντιδιαστολή με το μειωμένο κατά 20% ΑΕΠ της Ουκρανίας, δίχως αμφιβολία προκάλεσε την οργή των πολιτών.
   Συνέπεια της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, ήταν η Ουκρανία να αναζητήσει οικονομικές συμμαχίες και στήριξη σε Δύση και Ανατολή, ή καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία. Η απόφαση του τότε Προέδρου Γιανουκόβιτς να προτιμήσει τους Ρώσους, αποτέλεσε την αφορμή για τις διαδηλώσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την άτακτη πτώση της κυβέρνησης και τη διαφυγή του προέδρου. Έκτοτε, η Ρωσία προσπαθεί διπλωματικά να κυριαρχήσει στην περιοχή, επιτρέποντας την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική επικράτεια, και κυρίως στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου ο πληθυσμός είναι ρωσόφωνος.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: