Tuesday, May 27, 2014

Το τελικό πόρισμα των εκλογών για την επικράτηση της Αριστεράς

(Economistmk) - Το τελικό πόρισμα των εκλογών περιλαμβάνει μία σειρά από στοιχεία, τα οποία υποδεικνύουν τη θριαμβευτική επικράτηση της Αριστεράς. Σημαντική εξέλιξη, το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα αριστερό κόμμα μπορεί να κυβερνήσει, και μάλιστα δημοκρατικά, αυτή τη χώρα.
   Ο διεθνής τύπος αποτύπωσε καλύτερα από τον Ελληνικό το αποτέλεσμα των εκλογών. Η άλλη ματιά, μακριά από το επίκεντρο των εξελίξεων, έδωσε την ευκαιρία στα πρακτορεία ειδήσεων να αναδείξουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
   «Προειδοποίηση προς το Σαμαρά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα», σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg. «Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αντανακλά τη λαϊκή οργή για τις σκληρές περικοπές δαπανών στις οποίες προχώρησε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ως αντάλλαγμα για το πρόγραμμα στήριξης», σημειώνει ο βρετανικός Guardian.
   Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Οι αυτοδιοικητικές κάλπες έδειξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού, αποκτώντας τα κλειδιά σημαντικών πόλεων και περιφερειών της χώρας. Ενδεικτικά, στο Δήμο Αθηναίων ο Γιώργος Καμίνης επικράτησε οριακά κόντρα στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.
   Αντίστοιχα, η Περιφέρεια Αττικής διοικείται πλέον από τη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας εκτός μάχης τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δηλαδή) Σγουρό. Στην Αττική κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας, με συνέπεια το εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια να αποτελεί δυνατό χαρτί για κάθε κόμμα που θα κυβερνήσει.
   Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί η εντυπωσιακή νίκη του υποψηφίου του ΚΚΕ στην Πάτρα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, του Κώστα Πελετίδη. Η διευρυμένη αριστερά, θα μπορούσε σε μία συνεννοήσιμη κοινωνία να κυβερνά για πάντα, και μάλιστα με δημοκρατικές αρχές που διέπουν έναν σοβαρό πολιτικό σχηματισμό, με στόχο την εφαρμογή του ορθού σοσιαλισμού.
   Άλλωστε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα τελευταία 35 χρόνια η συμμετοχή στις ευρωεκλογές αυξήθηκε, από το 43% το 2009 σε 43.11% φέτος, δείχνει ότι έστω και οριακά ο λαός αναζητά μία λύση στη προβλήματά του. Η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά αποτελούν εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αντίστοιχα ο κεντροδεξιός χώρος προβληματίζει με τις πολιτικές του επιλογές.
   Η κεντροαριστερά παραμένει δυνατή στην Ελλάδα, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε άριστα το κενό που άφησαν το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ, η ανύπαρκτη ΔΗΜΑΡ, αλλά και οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων του χώρου, όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επόμενος στόχος πλέον, πρέπει να είναι η προβολή των χαρακτηριστικών ενός κόμματος το οποίο είναι ικανό να κυβερνήσει, έχοντας στα θεμέλιά του τις δημοκρατικές αξίες, και μία ανεξάντλητη αίσθηση των αναγκών του συνάνθρωπου.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: