Monday, August 04, 2014

Η επιλεκτική χρεοκοπία της Αργεντινής είναι κατασκευασμένη και όχι αποτέλεσμα της κρίσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα

(Economistmk) - Η περίπτωση της Αργεντινής είναι τελείως διαφορετική από την Ελλάδα. Στη χώρα μας, όταν φθάσαμε στο σημείο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, η νομισματική ένωση υπερίσχυσε των απαιτήσεων των δανειστών. Εξαιτίας του ευρώ, η Ελλάδα δε χρεοκόπησε τυπικά, όμως στην πραγματικότητα κατεδαφίστηκε η πλειοψηφία του κοινωνικού ιστού.
   Στην περίπτωση της Αργεντινής χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα που παρουσιάζει η έγκυρη εφημερίδα «Wall Street Journal». To 2001 η ανεργία της Αργεντινής ήταν 19.2%, σήμερα είναι 7.1%. Η χώρα τότε ήταν σε ύφεση -4.4% και σήμερα μόλις -0.2%. Ο πληθωρισμός το 2001 ήταν στο -1.1%, σήμερα είναι στο 11.9%. Τέλος, τα συναλλαγματικά αποθέματα του 2001 ήταν στα επίπεδα των 14.5 δισ. δολαρίων και σήμερα αγγίζουν τα 30 δισ. δολάρια.
   Βάσει των παραπάνω στοιχείων, ο πληθωρισμός και οι τραπεζικές πιέσεις ήταν αυτές που αποδυνάμωσαν τη νομισματική πολιτική της χώρας, με αποτέλεσμα την εκ νέου χρεοκοπία της. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Αργεντινή τελεί υπό επιλεκτική χρεοκοπία, καθώς δε μπορεί -λόγω δικαστικής απόφασης- να πληρώσει 539 εκατ. δολάρια τόκων στους κατόχους «κουρεμένων» ομολόγων. Τα χρήματα υπάρχουν, βρίσκονται ήδη σε αμερικανικές τράπεζες, αλλά για να τα εισπράξουν οι δικαιούχοι, η κυβέρνηση πρέπει να βάλει άλλο 1.5 δισ. δολάρια για τους κατόχους των funds. Αυτά τα χρήματα η κυβέρνηση της Αργεντινής αρνήθηκε να πληρώσει.
   Έτσι, αν και η οικονομία της δεν είναι πρότυπο ανάπτυξης, ωστόσο καταφέρνει να προσφέρει στους πολίτες καλύτερες συνθήκες από ότι το 2001. Η επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας είναι κατά κάποιο τρόπο κατασκευασμένη, καθώς η Ελλάδα βρέθηκε το 2010 και το 2012 σε πολύ χειρότερη θέση, όμως οι κυβερνήσεις απαίτησαν να μην ονομαστεί χρεοκοπία η κατάστασή της. Αντί αυτού, με τεχνοκρατικές ενέργειες από το Υπουργείο Οικονομικών, παρά το έλλειμμα που παραμένει υψηλό, η Ελλάδα βγήκε και πάλι στις αγορές το 2014.
   Όσον αφορά τις συγκρίσεις για το πολιτικό προσωπικό των δύο χωρών, αμφότερες παρουσιάζουν παθογένειες. Για παράδειγμα στην Αργεντινή, η πρόεδρος Cristina Kirchner ξόδευε 20,000 δολάρια την ημέρα, για τις πρωινές της εφημερίδες. Δεν ήταν επομένως οι πολιτικοί της Αργεντινής που την χρεοκόπησαν, αλλά μία ανακοίνωση ενός οίκου αξιολόγησης.
   Σύμφωνα με το «Forbes», στις 30 Ιουλίου 2014, περίπου στις 16:38 στη Νέα Υόρκη, ο οίκος Standard & Poors υποβάθμισε την Αργεντινή στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας SD (selective default), για τα 539 εκατ. δολάρια τόκων που δεν αποπληρώθηκαν, παρά την περίοδο 30 ημερών που της δόθηκε τον Ιούλιο για εξεύρεση λύσης. Και το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι: Είναι δυνατόν μία χώρα όπως η Αργεντινή με ΑΕΠ ύψους 771 δισ. δολαρίων να χρεοκοπεί για 539 εκατ. δολάρια; Πώς γίνεται η Ελλάδα στα χαρτιά να μη χρεοκόπησε, ενώ η Αργεντινή ναι; Η απάντηση ίσως βρίσκεται στη δύναμη του ευρώ ως νόμισμα, κάτι το οποίο αποτελεί και το μοναδικό όπλο των Ελληνικών διαπραγματεύσεων.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: