Thursday, October 23, 2014

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση ως το πιο φιλόδοξο σχέδιο μετά τη δημιουργία του ευρώ

(Economistmk) - Στις 4 Νοεμβρίου 2014, η Ευρώπη πρόκειται να εισαχθεί κα επίσημα σε μία μακρά περίοδο για την εφαρμογή της ολικής Τραπεζικής Ένωσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο σχέδιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη δημιουργία της ζώνης του Ευρώ.
   Όπως ανέφερε διοικητικό μέλος της Deutsche Bundesbank, ο κ. Andreas Dombret, σε μία συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη στις 23 Ιουλίου 2014, η ενιαία νομισματική πολιτική οδηγεί τις αγορές στην τραπεζική ένωση. Η τελευταία, θα γίνει πραγματικότητα στις 4 Νοεμβρίου, όταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας (European Single Supervisory Mechanism, SSM) θα τεθεί σε λειτουργία. Στη συνέχεια, το δεύτερο βήμα, αποτελεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επίλυσης (European Single Resolution Mechanism, SRM), ο οποίος ουσιαστικά θα δώσει όλες τις απαραίτητες κατευθύνσεις, που θα καταλήξουν μετά το 2016 στην ολοκληρωτική Τραπεζική Ένωση.
   Το πρώτο βήμα, στις 4 Νοεμβρίου, αφορά την έναρξη εποπτείας των τραπεζών, υπό τις ανάγκες του νέου εγχειρήματος της Τραπεζικής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 128 τράπεζες από όλη την Ευρώπη, θα εξεταστούν σε ένα σύνολο από τομείς, προκειμένου να εντοπιστούν τα επίπεδα βιωσιμότητάς τους, αλλά και τις δυνάμεις-αδυναμίες τους ως προς την κεφαλαιαγορά.
   Εκατοντάδες ανώτατα στελέχη από όλη την Ευρώπη θα αναλάβουν το έργο που θα οδηγήσει σε μία ενιαία τραπεζική αγορά, η οποία θα αντικαταστήσει σταδιακά τα σημερινά επίπεδα τραπεζικών εγγυήσεων. Στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης ωστόσο, πρέπει να γίνει πολύ προσεκτική εργασία, καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών και των προς εφαρμογή τραπεζικών νέου τύπου συναλλαγών, θα αποτελέσουν τα μοναδικά κίνητρα για νέες επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: