Wednesday, December 24, 2014

Με μόνο 168 ψήφους φαίνεται πλέον αρκετά δύσκολη η εκλογή ΠτΔ στις 29 Δεκεμβρίου

(Economistmk) - Οι 168 μοναδικοί βουλευτές που ψήφησαν υπέρ της εκλογής του Σ. Δήμα ως προέδρου της δημοκρατίας παραμένουν αρκετά μακριά από τον τελικό στόχο των 180, που απαιτούνται στην 3η και τελευταία ψηφοφορία βάσει του συντάγματος την ερχόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014.
   Έτσι, με μοναδικό «όπλο» το μνημόνιο, η παράταξη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΠΑΣΟΚ θα αναζητήσουν 12 ακόμα βουλευτές οι οποίοι θα αποφασίσουν να στηρίξουν τις μνημονιακές πολιτικές του αδιεξόδου και της πολιτικής λιτότητας.
   Γίνεται πλέον σαφές πως μπροστά μας έχουμε δύο πόλους. Από τη μια την κυβέρνηση και από την άλλη μία νέα δυναμική, γύρω από τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει πως δεν πρόκειται να λάβει την αυτοδυναμία μέσα σε λίγους μήνες, ωστόσο μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα να αλλάξει την οικονομική πορεία της χώρας.
   Άλλωστε, τα στελέχη του κόμματος αντιλαμβάνονται πως τα μνημόνια δεν καταργούνται απλά και μόνο με ένα νόμο, ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό να σχηματιστεί εντός του 2015 μία κυβέρνηση που θα μπορεί να διορθώσει τις εσωτερικές αδικίες, ενώ ταυτόχρονα να μπορεί να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κατά τρόπο θετικό.
   Τέλος, η εκλογή προέδρου της δημοκρατίας πρέπει να ολοκληρωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τη νέα βουλή, αφού το σύνταγμα επιβάλει την ύπαρξη μίας ολοκληρωμένης δημοκρατικής πολιτικής ιεραρχίας δίχως εσωτερικούς διχασμούς. Η επιλογή του προσώπου από τη νέα βουλή πιθανότατα να προέρχεται από αριστερές πηγές, όμως οφείλουμε να περιμένουμε εάν τελικά θα έχουμε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ή εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πείσουν τελικά τα εναπομείναντα πρόσωπα αμφιβόλου πολιτικής σταθερότητας.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: