Thursday, December 18, 2014

Ούτε 5, ούτε 10… 20 είναι οι ψήφοι που θέλουν για να παραμείνει η κυβέρνηση ζωντανή

(Economistmk) - Όπως γνωρίζαμε έως σήμερα πολύ καλά, οι 200 βουλευτές που απαιτούνταν βάσει συντάγματος για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία δε θα βρίσκονταν σε καμία περίπτωση. Αυτό που δεν πίστευε όμως κανένας, είναι ότι η κυβέρνηση τελικά απέχει 20 ψήφους από το 180 της τρίτης, και 40 ψήφους από τη δεύτερη ψηφοφορία.
   Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε πως το πρόβλημα δεν έγκειται στο πρόσωπο που είναι υποψήφιο για την προεδρία, αλλά στην πολιτική που κρύβει η συγκατάθεσή του σε κάθε μνημονιακό νόμο που θα υπογράφει στη συνέχεια. Η αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να ζητά εκλογές, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ολοκληρώσει το μνημόνιο με κάθε κόστος.
   Ακόμα, η αντιπολίτευση και κυρίως η αξιωματική, φοβάται πως σε περίπτωση συμφωνίας για ψήφιση του προέδρου, η κυβέρνηση θα αθετήσει το λόγο της ως προς την αναγκαστική υποχώρησή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε να πάμε σε εκλογές το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2015. Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι εκλογές θα έλθουν εξαιτίας της μη εκλογής προέδρου, και όχι λόγω της λαϊκής απαίτησης την οποία προφανώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δε θέλουν να αντιμετωπίσουν.

Οι αντιδράσεις στο εξωτερικό περιβάλλον
Όσο η κυβέρνηση χάνει και τις τελευταίες ελπίδες της να επανεκλεγεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, τόσο μεγαλύτερη ανησυχία θα υπάρχει. Αυτό είναι απολύτως λογικό εάν σκεφτούμε ότι για πρώτη φορά θα κυβερνήσει ένα άλλο κόμμα, με διαφορετικές προοπτικές.
   Το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις είναι εντυπωσιακά μεγάλο, καθώς ήδη από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο κάλυψαν τα γεγονότα. Εκεί που εστιάζουν είναι στο αποτέλεσμα της 29ης Δεκεμβρίου, αλλά και η διαχείριση των εκλογικών αναμετρήσεων που θα ακολουθήσουν.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: