Wednesday, December 10, 2014

Η ώρα των εκλογών έφτασε - Αμηχανία στην κυβέρνηση που εσπευσμένα προσπαθεί να μην καταστραφεί

(Economistmk) - Η αναμενόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ήρθε τελικά νωρίτερα από το προβλεπόμενο, μιας και η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί τις τελευταίες της προσπάθειες ώστε να αποφύγει την ολική πολιτική καταστροφή.
   Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 200 ψήφοι, στην πρώτη ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου 2014.
   Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 23 Δεκεμβρίου. Αν και τότε δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι θα διεξαχθεί και τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, όπου το όριο της εκλογής θα μειωθεί στα τρία πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών δηλαδή στις 180 ψήφους.
   Αν δεν επιτευχθεί και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία τότε η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι Σαμαράς και Βενιζέλος δε θέλουν σε καμία περίπτωση πρόωρες εκλογές, αυτές θα πραγματοποιηθούν αναγκαστικά εφόσον αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες για εκλογή προέδρου, με πιθανές ημερομηνίες τις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου.
   Ωστόσο, πρέπει να σκεφτόμαστε και τα σενάρια όπου η νέα κυβέρνηση δε λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης από συνασπισμό κομμάτων, ή διαφορετικά οδηγούμαστε σε νέες επαναλαμβανόμενες βουλευτικές εκλογές. Η επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα θα επαναλάβει την ονομαστική ψηφοφορία όπου θα απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 180 βουλευτών.
   Αν και πάλι δεν υπερψηφιστεί πρόεδρος τότε το όριο πέφτει στους 151 βουλευτές. Σε περίπτωση που δεν αναδειχτεί και τότε Πρόεδρος τότε διεξάγεται και τρίτη ψηφοφορία κατά την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.

Η αβεβαιότητα επέστρεψε στην οικονομία
Ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει πρόωρο τέλος στην αγωνία για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, η οικονομία της Ελλάδας εισάγεται εκ νέου σε περιπέτειες, όπως αυτές που παρατηρούνται σε κάθε -μακρά- προεκλογική περίοδο.
   Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε με τις πράξεις της να καταστρέψει την αγορά κατά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες προεδρικές εκλογές, που κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξουν σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
   Η Ελλάδα έχει λάβει έως τώρα σχεδόν 240 δισ. ευρώ σε πακέτα διάσωσης -δάνεια- από τη λεγόμενη τρόικα, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η περίοδος των μνημονίων από το 2010 έως σήμερα, χαρακτηρίζεται από πολιτικές λιτότητας και αβεβαιότητας, σε ένα άκρως αρνητικό οικονομικό κλίμα.
   Οι αγορές μετά και την απόφαση της κυβέρνησης, θα βλέπουν εκ νέου πολύ επιφυλακτικά την ελληνική οικονομία, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ που πιθανώς να αποτελέσει τη νέα κυβέρνηση έως τον Φλεβάρη, δέχεται από όλες τις πλευρές έντονη κριτική.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: