Thursday, January 08, 2015

Ήρθε η ώρα της κατάρρευσης του Πούτιν μετά από 15 χρόνια πολιτικών επιλογών

(Economistmk) - Η επικράτηση του Πούτιν στη Ρωσία από το 1999 έως σήμερα ήταν δίχως αμφιβολία αποτέλεσμα μίας περιόδου με οικονομικά κίνητρα. Οι επεκτατικές επιλογές στην Ουκρανία και την Κριμαία όμως, προκάλεσαν την δικαιολογημένη αντίδραση της παγκόσμιας κοινότητας, με συνέπεια την είσοδο της χώρας σε καθεστώς οικονομικής κρίσης.
   Ο πλανήτης σήμερα διοικείται από τα οικονομικά δεδομένα, τα οποία ερμηνεύονται όμως πολιτικά από ανθρώπους με συμφέροντα. Όταν λοιπόν οι ηγέτες κάθε χώρας, αποφασίσουν την εισβολή σε τρίτες χώρες για επέκταση της εθνικής τους κυριαρχίας, τότε η κοινότητα αντιδρά προκαλώντας ένα ντόμινο εξελίξεων με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
   Ο Πούτιν ανέλαβε την χώρα μετά τη μεγάλη κρίση του 1998, όταν ο προκάτοχός του έφερε την φιλο-κομμουνιστική τότε Ρωσία σε καθεστώς χρεοκοπίας, και μεγάλης υποτίμησης. Ο Πούτιν συνδυάστηκε από τους αναλυτές ως ο ηγέτης της ανάπτυξης και της βελτίωσης του επιπέδου ζωής, όμως η πραγματικότητα ήταν υπερτιμημένη.

Τα νέα δεδομένα στην οικονομία της Ρωσίας
Μπροστά στα έκπληκτα βλέμματα των οικονομικών αναλυτών, η Ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο ιστορικό υψηλό των τελευταίων 16 ετών, στο 17%. Το νόμισμα της Ρωσίας χάνει συνεχώς την αξία του. Την 1η Ιανουαρίου 2014 η ισοτιμία ευρώ/ ρούβλι ήταν 1 προς 45.22, τη στιγμή που στις 16 Δεκεμβρίου έκλεισε στα 97.17 ρούβλια. Μέσα σε ένα έτος η ισοτιμία διευρύνθηκε κατά 114.88%, γεγονός που προκαλεί ασφυξία σε όσους κατέχουν ρούβλια.
   Στην πραγματικότητα ωστόσο, η οικονομική αποσταθεροποίηση της Ρωσίας ξεκίνησε με την εμπλοκή της στην Ουκρανία και τις οικονομικές κυρώσεις κυρίως από την πλευρά της Ευρώπης. Η ισοτιμία ευρώ/ ρούβλι ξεπέρασε το όριο των 50 ρουβλιών, μόλις στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιλογή της Ρωσικής κυβέρνησης στις 3 Οκτωβρίου να ξοδέψει 980 εκατ. δολάρια ώστε να σταματήσει προσωρινά τη μεγάλη πτώση. Αυτό το ποσό ήταν μέρος των 30 δισ. δολαρίων ως πακέτο επέμβασης στην Ρωσική οικονομία.
   Έτσι λοιπόν, όσοι κατέχουν ρούβλια προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν, κάνοντας άμεσα αγορές σε καταναλωτικά προϊόντα, χρηματιστηριακά προϊόντα ή ο,τιδήποτε θα μπορούσε να διατηρήσει την αξία των χρημάτων τους ως έχει, καθώς η Ρωσία αποδυναμώνεται, και ο πληθωρισμός αυξάνεται ραγδαία.
   Παράλληλα, το υψηλό επιτόκιο θα στριμώξει ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, καθώς τα δάνεια αποτελούν πλέον την τελευταία λύση, όπως επισημαίνει και ο Neil Shearing, οικονομολόγος στην London-based Capital Economics Ltd.
   Στις 4 Δεκεμβρίου ο Πούτιν ανακοίνωσε σκληρά μέτρα για όσους κερδοσκοπούν ενάντια στο ρούβλι, όμως αυτό δεν απέτρεψε την οικονομία από την κρίση. Άλλωστε, με την τιμή του πετρελαίου σταθερά κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ρωσίας πρόκειται να μειωθεί κατά 4.7% το 2015.

Η επόμενη ημέρα στην Ρωσία
Η Ρωσική πλευρά προσδοκά σε μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ώστε να μπορέσει να σταθεροποιήσει εκ νέου το ρούβλι, και να βρει χώρο ανάμεσα στο ευρώ και το δολάριο.
   Βέβαια, όταν με ένα ευρώ αγοράζεις 80 ρούβλια, τότε μάλλον η Ρωσία θα χάσει σημαντικό έδαφος σε σύγκριση με τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.
   Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του οικονομικού γίγαντα του πετρελαίου, της Gazprom, η οποία λόγω των τελευταίων εξελίξεων ίσως προβεί σε έκτακτες οικονομικές πολιτικές. Υπολογίζεται πως οι περικοπές θα επηρεάσουν το 15%-25% των εργαζομένων της εταιρίας, ποσοστό καθόλου μικρό εάν υπολογίσει κανείς πως το 2013 στην εταιρία εργάζονταν πάνω από 459,500 άνθρωποι.
   Οι πολίτες της χώρας επομένως δικαιολογημένα τρέχουν να πραγματοποιήσουν μαζικές αναλήψεις σε ευρώ και δολάρια, καταθέτοντας εκατομμύρια ρούβλια ως άχρηστα χαρτονομίσματα μηδαμινής αξίας και προοπτικής. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν χάσει ήδη 51.4 δισ. δολάρια από την έναρξη του 2014 μέχρι σήμερα.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: