Thursday, January 22, 2015

Όλα τα σενάρια για την αυτοδυναμία στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015

(Economistmk) - Οι επερχόμενες εκλογές χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και ιστορικές όσον αφορά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με αριστερό πλαίσιο. Ας δούμε λοιπόν τα σενάρια για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδυναμίας.
   Γενικά, το συνολικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός βουλής, είναι εκείνο που θα κρίνει την αυτοδυναμία. Όσο θα αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που δε θα λάβουν το 3% που απαιτείται ως το διαβατήριο για την είσοδο στη βουλή, τόσο θα πέφτει ο πήχης της αυτοδυναμίας.
   Αναλυτικότερα, εάν τα κόμματα εκτός βουλής όλα μαζί αγγίζουν το 5%, τότε η αυτοδυναμία απαιτεί από το πρώτο κόμμα να έχει ποσοστό της τάξεως του 38.4%. Αντίστοιχα έχουμε: 6% με 38% για το πρώτο κόμμα, 7% με 37.6%, 8% με 37.2%, 9% με 36.8%, 10% με 36.4%, 11% με 36%, 12% με 35.6% και τέλος 13% με 35.2%. 

Το μπόνους των 50 εδρών
Το πρώτο κόμμα σύμφωνα με τον νόμο Παυλόπουλου αυξάνει αυτομάτως την εκλογική του δύναμη κατά 50 έδρες. Οι υπόλοιπες 250 έδρες κατανέμονται στα κόμματα που έχουν περάσει το 3% αναλογικά.
   Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να νικήσει με μεγάλο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές, γεγονός που θα του δώσει την αυτοδυναμία των 151 εδρών στο σύνολο. Ο στόχος δεν είναι καθόλου εύκολος, καθώς πρέπει ταυτόχρονα να υπολογίσουμε και το πόσα κόμματα θα είναι άνω του 3%.
   Με τα έως τώρα δεδομένα, τα κόμματα που θα μπουν σίγουρα στη Βουλή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, ενώ από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά. Τα κόμματα που φαίνεται να προκρίνονται είναι Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, και οριακά εντός ή εκτός φαίνεται πως είναι η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ, οι ΑΝΕΛΛ και η Χρυσή Αυγή.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: