Wednesday, March 11, 2015

Άξια απορίας η επίθεση προς την κυβέρνηση για τα περί οπισθοχώρησης και την περίπτωση χρεοκοπίας

(Economistmk) - Ο Ελληνικός λαός φαίνεται πως δεν προσαρμόζεται εύκολα στις νέες συνθήκες, όπως επίσης και ότι δύσκολα συμβιβάζεται σε αμοιβαίες λύσεις με κοινό όφελος. Ή όλα ή τίποτα φαίνεται να λένε όσοι κακώς προσπαθούν να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό της χρεοκοπίας για προσωπικό όφελος.
   Η χρεοκοπία για τους κερδοσκόπους θα έχει χρηματικό όφελος, ενώ για τον κοινό πολίτη ηθικό. Σε περίπτωση που η χώρα δεν τα καταφέρει όσοι πολίτες σήμερα μιλούν με αρνητικά σχόλια κατά της νέας κυβέρνησης --για πρώτη φορά ΣΥΡΙΖΑ και αριστερά-- τότε θα αισθανθούν «δικαίωση» με την έννοια ότι έλεγαν περί χρεοκοπίας πριν αυτή συμβεί. Στην πραγματικότητα, σκάβουν το λάκκο τους.
   Τι περιμένατε δηλαδή; Ο στόχος της ψήφου στις τελευταίες εκλογές ήταν ακριβώς ότι έλεγε το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ελπίδα έρχεται» ανέφεραν συνεχώς, όχι ότι από την επομένη των εκλογών όλοι με τεράστιο μισθό και προνόμια. Η χώρα πρέπει να γίνει πιο παραγωγική και δημιουργική, και επιτέλους να κοιτάξει πώς να αναπτυχθεί, δίχως να περιμένει πάντα τη βοήθεια άλλων.
   Γιατί σε αυτά τα τελευταία 6-7 χρόνια οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα έχασε σημαντικότατο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της. Χάθηκε πάνω από το 25% του  εθνικού εισοδήματος, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να εκτοξευθεί από το 124% του ΑΕΠ στο 178% σήμερα. Περισσότεροι από 2.5 εκατομμύρια συμπολίτες μας φτωχοποιήθηκαν, ενώ ταυτόχρονα 1.5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν την εργασία τους. Πάνω από 200,000 υπολογίζονται οι νέοι επιστήμονες που μετανάστευσαν για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Το κράτος πρόνοιας και το κοινωνικό κράτος ισοπεδώθηκαν, με τους Έλληνες να έχασαν την εθνικής τους περηφάνια.
   Και ενώ για πρώτη φορά τέθηκαν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση κάποιοι μηχανισμοί άμυνας, όπως θα διαπιστώσει όποιος παρακολουθεί έστω και δίχως το κατάλληλο νοητικό υπόβαθρο, τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης, κάποιοι εξακολουθούν να «προδίδουν» τη χώρα τους.
   Δεν είναι δυνατόν, και ευτυχώς που ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάλαβε νωρίς, να τα αλλάξουμε όλα. Και δεν πρέπει να τα αλλάξουμε όλα. Η χώρα μετατρέπει το παραγωγικό της μοντέλο, σε ένα πιο σύγχρονο περιβάλλον με άλλες προοπτικές. Η χρεοκοπία θα έλθει εάν οι Έλληνες προκαλέσουν την καταστροφή τους. Η θεσμικοί μας εταίροι άλλωστε, έχοντας δανείσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να μας αφήσουν να τους ξεφορτωθούμε εύκολα και απλά με μία χρεοκοπία.
   Η οικονομική κρίση έχει ιστορία. Ξέρετε πότε ήταν η πρώτη αναφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κρίση; Ήταν στις 8 Δεκεμβρίου του 2005. Ναι καλά διαβάσατε. Το 2005. Η ΕΚΤ τότε προειδοποίησε ότι οι ανισορροπίες στις χρηματοοικονομικές ροές αυξάνονται και ότι πιθανότατα θα συνεχιστούν, κατά κύριο λόγο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στη ζώνη του ευρώ. Η κρίση ερχόταν και η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ δεν έδρασαν όπως θα έπρεπε.
   Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αποτελούν από κοινού το Ευρωσύστημα, το σύστημα κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ. Ο κύριος στόχος του Ευρωσυστήματος είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών: η διαφύλαξη της αξίας του ευρώ. Επομένως όσοι μιλούν για χρεοκοπία, όταν η χώρα για πρώτη φορά με τη στοιχειώδη έστω για ορισμένους σοβαρότητα προσπαθεί να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης του χρέους της, είναι υποκριτές και άξιοι της μοίρας τους.
   Το σημερινό άρθρο θα το ολοκληρώσω με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη: «[…] Έτσι δόθηκε και ζητήθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία. […] Οι Έλληνες δημιουργούσαν, όταν ζούσαν λιτά. Όταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Όταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και χρέη.».
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: