Thursday, February 26, 2015

Η λίστα Βαρουφάκη για μεταρρυθμίσεις ουσίας και αντιμετώπισης της πραγματικής κρίσης

(Economistmk) - Η οικονομική κρίση συνεχίζεται, και θα συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό για λίγα χρόνια ακόμα όπως άλλωστε είχα αναφέρει από την παρούσα στήλη ήδη από το 2010. Πριν το 2017-18, μην περιμένετε αδίκως όλα ξαφνικά να διορθωθούν.
   Η λίστα Βαρουφάκη, επιβεβαιώνει στην ουσία ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει πάρει πρωτόγνωρη έκταση, κυρίως λόγω του ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις απελευθέρωσης και επανατοποθέτησης της εθνικής οικονομίας.
   Η νέα κυβέρνηση, κλήθηκε να δώσει μία λίστα από μεταρρυθμίσεις για την οποία θα αξιολογηθεί, και θα συμφωνήσει με τους θεσμικούς εταίρους τα περαιτέρω χαρακτηριστικά αυτής έως το τέλος Απριλίου του 2015.
   Η επαναπροσέγγιση των ποσοστών του ΦΠΑ ανάλογα τα είδη και τις περιοχές είναι μία ένδειξη για άμεση εφαρμογή μέτρων είσπραξης, αλλά με ορθολογική κατανομή δίχως αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνική δικαιοσύνη, όπως αναφέρεται στη λίστα. Ωστόσο, στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται μέτρα όπως η διεύρυνση φορολογικών συντελεστών στους έχοντες, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η πλήρη αξιοποίηση της ηλεκτρονικής εφορίας, μέτρα τα οποία κρίνονται απαραίτητα σε ένα σύγχρονο κράτος.
   Ακόμα, η λίστα Βαρουφάκη περιλαμβάνει μία καθολική στρατηγική για τη διοίκηση της δημόσιας οικονομίας. Ο εκμοντερνισμός του παλαιού και μη αποδοτικού κράτους είναι εφικτή, εφόσον βέβαια η κυβέρνηση δεν υπολογίσει το πολιτικό κόστος, όπως έκαναν κατ’ εξακολούθηση οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
   Άλλωστε είναι πλέον σίγουρο πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΔΟΕ θα λάβουν αρμοδιότητες άμεσης αντιμετώπισης όλων των παράνομων ενεργειών, ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο προς τον μικρότερο παραβάτη, ενώ τα δικαστήρια στις μεγάλες υποθέσεις θα πρέπει να εργαστούν με υπερωρίες.
   Ο υπουργός οικονομικών φαίνεται αποφασισμένος --για όσο διάστημα καταφέρει να παραμείνει στη θέση του-- να αλλάξει ριζικά την κρατική δομή. Θα επανεξετάσει από τα θεμέλια και θα ελέγξει πλήρως κάθε τομέα της κυβέρνησης, όπως η εκπαίδευση, η άμυνα, οι μεταφορές, η τοπική αυτοδιοίκηση, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά όλους τους νόμους που έχουν καταπατηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, προσθέτοντας παράλληλα νέες πιο αποδοτικές πρακτικές.
   Τέλος, αλλά με μεγαλύτερη σημασία από τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση παρουσιάζει θέληση ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση. Αρχικά θα δώσει οξυγόνο σε όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, με κινήσεις όπως πχ η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν. Έτσι, είναι καλό να περιμένουμε δίχως αρνητική κριτική το τι θα φέρει η νέα κυβέρνηση, μιας και η ιστορία δείχνει ότι η εμπιστοσύνη που έδειξε σχεδόν το 50% του λαού το 2009 στο ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε ένα τραγικό λάθος.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: