Monday, February 16, 2015

Γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε αμυντική θέση σε κάθε διαπραγμάτευση

(Economistmk) - Η Ελληνική κυβέρνηση καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει όλες τις αρνητικές επιπτώσεις των παρελθόντων υπογραφών, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση να είναι εξαιρετικά δύσκολη.
   Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλαπλές χρεοκοπίες στο ιστορικό της, πολέμους, διαφθορά και λανθασμένες οικονομικές και πολιτικές τοποθετήσεις. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παλεύει κυριολεκτικά να ανασηκώσει το ανάστημά της απέναντι στους δανειστές.
   Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι εξαιρετικά μεγάλο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το χρέος γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας ανέρχεται σε 315 δισ. ευρώ, ή σε 176% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, χώρες με μεγαλύτερα χρέη όπως η Γερμανία με 2.2 τρισ. ευρώ, η Ιταλία με 2.1 τρισ. ευρώ και η Γαλλία με 2 τρισ. ευρώ, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ τους είναι σημαντικά καλύτερες με μόλις 74.8%, 131.8% και 95.3% αντίστοιχα.
   Ακόμα, η Ελλάδα έχει χρέος του οποίου το 136.5% προέρχεται από καθαρό δανεισμό, ενώ στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 19.7%, στην Ιταλία 10.5% και στη Γαλλία 13%. Στην Ελλάδα επομένως, έχει γίνει κάτι το πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία. Η χώρα έχει δανειστεί με τέτοιο τρόπο που την καθιστά αυτομάτως αμυντική σε κάθε διαπραγμάτευση.
   Η Ελλάδα και η οποιαδήποτε Ελληνική κυβέρνηση σήμερα, εξαιτίας όλων αυτών των ιστορικών γεγονότων, οφείλει να αναζητήσει νέους τρόπους αποπληρωμής των λαθών που έχουν καταχωρηθεί στην οικονομική σκακιέρα. Οι επόμενες κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα είναι πραγματικά καθοριστικές για το μέλλον της χώρας, και των ανθρώπων της.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: