Thursday, February 05, 2015

Οι πρώτες κινήσεις που θα πραγματοποιήσει και τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

(Economistmk) - Συνολικά δέκα φαίνεται πως είναι τα πρώτα νομοσχέδια για τα κοινωνικά και εργασιακά θέματα που έχει ετοιμάσει και θα καταθέσει αμέσως στη νέα Βουλή η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ.
   Το πρώτο αφορά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κάτι που επισημαίνουν συνεχώς τα στελέχη του κόμματος και αποτελούσε προεκλογική δέσμευση.
   Το δεύτερο αφορά την δέσμευση του νέου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για αφορολόγητο όριο στα 12,000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως, κάτι που όμως θα θέλαμε να δούμε ήδη από την επόμενη φορολογική δήλωση σε λίγους μήνες και όχι να περιμένουμε ένα χρόνο έως το 2016.
   Ένα ακόμα νομοσχέδιο αποτελεί η εκ νέου παροχή της 13ης σύνταξης για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη μικρότερη των 700 ευρώ. Άλλωστε σταδιακά θα πάμε σε αποκατάσταση απωλειών των συντάξεων, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
   Επιπλέον, θα γίνει μία επαναξιολόγηση της κατάστασης του δημοσίου, για το τι θα γίνει δηλαδή με όσους βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, εάν θα απολυθούν, πόσοι θα προσληφθούν, εάν θα γίνει ΑΣΕΠ ακόμα και για το χώρο της παιδείας που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
   Ένα μέτρο αφορά και τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, με την ΕΡΤ να επαναλειτουργεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα, αντικαθιστώντας τη ΝΕΡΙΤ που λειτούργησε υπό τη διεύθυνση Σαμαρά.
   Το έκτο νομοσχέδιο αφορά την επαναφορά στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας της προστατευτικής από απολύσεις εργατικής νομοθεσίας, και όλα τα σχετικά με την προστασία του εργαζομένου από «κακούς» εργοδότες.
   Το έβδομο είναι για την ανασύσταση και αναβάθμιση του έργου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας σε ενιαίο δημόσιο Οργανισμό. Ενδεικτικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι δε θα αφήσει άστεγους τους Έλληνες, θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, ενώ θα δώσει και ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.
   Το όγδοο αφορά την κατάργηση της δυνατότητας των κυβερνήσεων για πολιτική επιστράτευση των απεργών. Επιτέλους, ήρθε μία αριστερή κυβέρνηση για να προστατέψει τους πολίτες από τις μάταιες συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.
   Το ένατο αφορά τον τομέα του υπουργείου εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα και την χορήγηση της μηνιαίας σύνταξης των 360 ευρώ του ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες και ομογενείς.
   Τέλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας που λέγεται οικονομική κρίση χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, επικαλούμενος μία κοινωνική κρίση στη χώρα με επεκτάσεις στην κοινωνική συνοχή της πολιτείας.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: