Wednesday, January 28, 2015

Η Αριστερά, οι αντιμνημονιακοί, οι συντηρητικοί και οι ακραίοι της πολιτικής σκηνής

(Economistmk) - Η νέα κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα αποτελεί την πιο ιστορική περίοδο της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Πρόκειται για την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, και βέβαια την πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας με προοπτικές αρμονικής συνέργειας και συναινέσεων.
   Ο όρος Αριστερά στην πολιτική αναφέρεται κυρίως σε αντιλήψεις και θέσεις που προωθούν την ισότητα και την κοινωνική πρόνοια. Είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τους Αριστερούς από τους ακροαριστερούς, καθώς πρόκειται για διαφορετικές αντιλήψεις, όπως έχει αποδείξει και η ιστορία. Το ίδιο ισχύει και για τους Δεξιούς, με τους ακροδεξιούς.
   Τόσο ο όρος Αριστερά όσο ο αντίστοιχος όρος Δεξιά, έχουν τις ρίζες τους στη Γαλλική Επανάσταση (1789-1799) όπου αναφέρονταν στον τρόπο που κάθονταν οι παρατάξεις στη Γενική Συνέλευση. Χαρακτηριστικά στην αριστερά πλευρά του προέδρου κάθονταν όσοι εναντιώνονταν στη Μοναρχία και υποστήριζαν την επανάσταση, την εγκαθίδρυση δημοκρατίας και ένα κοσμικό καθεστώς, ενώ στη δεξιά πλευρά κάθονταν οι υποστηρικτές του Παλαιού Καθεστώτος.
   Έχοντας πλέον διαχωρίσει την Αριστερή κυβέρνηση του Τσίπρα --που αναμένουμε να δούμε και στην πράξη-- από κάθε είδους προκατειλημμένη προβοκάτσια, οφείλουμε να κρίνουμε τη νέα κυβέρνηση ως μία προσπάθεια ανασυγκρότησης της μνημονιακής Ελλάδας. 

Αντιμνημόνιο και κυβερνητική συνεργασία
Από την παρούσα βουλή σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ιστορικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, προκύπτει πως τα πραγματικά αντιμνημονιακά κόμματα είναι μόνον αυτά που σχημάτισα την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αποτελούν από την προεκλογική περίοδο τα κόμματα με τις περισσότερες αναφορές κατά του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας.
   Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν το μνημόνιο και τα οικονομικά μέτρα, ενώ το Ποτάμι διατηρεί μία φιλο-παλαιοκομματική αντίληψη, που σε μία περίπτωση αδυναμίας συγκρότησης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όσο για τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η έλλειψη δημοκρατικών αντιλήψεων δυσκολεύει σημαντικά τη συνεργασία μαζί τους, όπως άλλωστε φάνηκε και από την τελευταία άρνηση του ΚΚΕ να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας την ΕΕ ως κάτι το ενοχλητικό.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: