(Economistmk)
- Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε επιτέλους σοβαρά σε αυτή τη χώρα, εάν τα καύσιμα
είναι ακριβά ή οι μισθοί φθηνοί; Για να γίνω πιο σαφής, θα αναφερθώ στην
λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα,
στην Ελλάδα μετά και την πτώση της τιμής του πετρελαίου σε παγκόσμια βάση, το
πετρέλαιο θέρμανσης έσπασε το φράγμα το ενός ευρώ, με μέση τιμή το Δεκέμβριο
περί τα 0.98 ευρώ. Όμως, δικαιολογημένα διαμαρτυρόμαστε πως είναι ακριβό για να
το αγοράσει ο μέσος και μικρός Έλληνας. Είναι αυτό αλήθεια; Φυσικά. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2013 ήταν περίπου 18,000 ευρώ, ποσό το οποίο είναι σαφώς μικρότερο από πολλές άλλες χώρες στην ΕΕ. Ενδεικτικά, στη Δανία και τη Σουηδία το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται στα 1.38 και 1.09 ευρώ αντίστοιχα, σε δύο χώρες με πολύ κρύο και τη θέρμανση επιβεβλημένη. Όμως, το εισόδημά τους ανέρχεται σε περίπου 43,000 ευρώ εξίσου και στις δύο χώρες, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απολαβές σε όλη την Ευρώπη πίσω από το Λουξεμβούργο των 84,700 ευρώ ετησίως.
Παρόμοια παραδείγματα αποτελούν οι Ολλανδία με 1.03 ευρώ το λίτρο, η Ουγγαρία με 1.22 ευρώ το λίτρο, η Ιταλία με 1.24 ευρώ και η Μάλτα με 1.05 ευρώ το λίτρο. Όμως, από την άλλη πλευρά, συναντούμε χώρες με πολύ μεγαλύτερες αμοιβές από την Ελλάδα, αλλά φθηνότερη τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Αυτές είναι η Βρετανία με 0.65 ευρώ το λίτρο, η Φινλανδία με 0.87 ευρώ, η Εσθονία με 0.84 ευρώ, η Λιθουανία με 0.60 ευρώ, η Ιρλανδία με 0.73 ευρώ, η Αυστρία με 0.73 ευρώ, η Γερμανία με 0.66 ευρώ το λίτρο, η Γαλλία με 0.74 ευρώ, το Βέλγιο με 0.66 ευρώ και η Ισπανία με 0.73 ευρώ.
Άρα, είναι θεμιτό να επανατοποθετηθούμε στο θέμα της τιμής των καυσίμων, καθώς δεν πρέπει να μας ανησυχούν τόσο οι φόροι στα καύσιμα, όσο οι μισθοί στις τσέπες μας. Πρώτο ζητούμενο είναι επομένως η ανάπτυξη, η ραγδαία μείωση της ανεργίας αν είναι δυνατόν και κάτω του 12%, με τελικό στόχο την ορθολογική εκμετάλλευση της Ελληνικής οικονομίας. Τέλος, πρέπει να στραφούμε και σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, και να ωφεληθούμε επιτέλους της καλής γεωγραφικής μας θέσης.
0 comments:
Post a Comment