Thursday, April 16, 2015

Η πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή της Ευρώπης - Απαιτείται λύση άμεσα

(Economistmk) - Εάν παρατηρήσουμε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, βλέπουμε πως το κόστος αυτής έχει επηρεάσει το σύνολο της Ευρώπης. Η εξεύρεση λύσης όχι μόνο στο Ελληνικό πρόβλημα, αλλά κυρίως στο Ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι πλέον επιτακτική.
   Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των κρατών από το 2008 έως το 2014, η περίοδο της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης είναι σήμερα κάτι παραπάνω από εμφανής. Η έκταση της καταστροφής είναι πραγματικά τεράστια.
   Από τις αρχές του 2008 έως το 3ο τρίμηνο του 2014, η Αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 8.4%, την ώρα που οι αντίστοιχοι δείκτες για τη Βρετανία, τον Καναδά και τον Κόσμο άγγιξαν το 3.4%, 11.2%, και 17.3% αντίστοιχα.
   Σε αντίθεση με το τι γίνεται στις υπόλοιπες οικονομίες όμως, στην Ευρώπη παρατηρούμε πρωτόγνωρα αρνητικές επιδόσεις. Η Ευρωζώνη στο σύνολό της αναπτύχθηκε κατά μόλις 2.2%, χάνοντας μεγάλο μερίδιο από το διεθνή ανταγωνισμό. Η Γερμανία αναπτύχθηκε κατά μόλις 3%, γεγονός που την απασχολεί ιδιαίτερα και γι’ αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων, η Γαλλία κατά 1.5%, ενώ ο Νότος αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση.
   Η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα κατέγραψαν αντίστοιχα ύφεση στο ΑΕΠ τους κατά -6.4%, -7.3%, -9.5%, -26%. Η πτώση του Ελληνικού ΑΕΠ είναι όμοια με αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής του 1930, την έως το 2008 μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία. Με τη διαφορά ωστόσο, ότι οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι κατά πολύ χειρότερες από των ΗΠΑ του ’30, καθώς όσα έγιναν με τα μνημόνια τα τελευταία χρόνια είναι αδύνατον να διορθωθούν μέσα σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Η αναδιαμόρφωση της οικονομίας θα χρειαστεί δεκαετίες.
   Να σημειωθεί επίσης ότι από τη δεκαετία του ‘30, η Ευρώπη αναπτύχθηκε κατά λιγότερο από 10%, την ώρα που η Κίνα κατέγραψε άνοδο του ΑΕΠ της κατά τουλάχιστον 70%. Η Ινδία κατά 32%, η Σιγκαπούρη κατά 36% και η Ταιβάν κατά 29%.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: