Wednesday, May 06, 2015

Τα πρώτα βήματα μίας αριστερής κυβέρνησης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης

(Economistmk) - Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δε μετρά τόσο εάν η κυβέρνηση θα είναι κεντροδεξιά, κεντροαριστερά, ή οριακά αριστερά. Αυτό που αξίζει είναι το μέγεθος της κοινωνικής πολιτικής στα πλαίσια της κρίσης.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου 2015 κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 36.34%, που μεταφράζεται σε 149 έδρες στη Βουλή. Έτσι, η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ήταν αναγκαία, προκειμένου να σχηματιστεί μία αριστερή κυβέρνηση με δεξιά κουμπιά, που θα αποδώσουν σωστά στην Ελληνική κοινωνία.
   Η κυβέρνηση της αριστεράς λοιπόν, τοποθέτησε έναν από τους καλύτερους οικονομολόγους και σίγουρα από τους πιο πετυχημένους επικοινωνιακά ανθρώπους στον κόσμο, τον Γιάνη Βαρουφάκη, ως το νέο υπουργό οικονομικών.
   Ο Βαρουφάκης, τον οποίο τώρα άλλοι έχουν ως πρότυπο, και άλλοι -ακόμα και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- έκαναν τούμπα αφήνοντας υπόνοιες προς το πρόσωπό του, έλαβε τον πρωτόγνωρα εντυπωσιακό αριθμό των 142,046 ψήφων στη Β’ Αθηνών, αφήνοντας μακριά πίσω του στη δεύτερη θέση τον Δραγασάκη με 98,767 ψήφους.
   Η οικονομική και πολιτική του επιρροή σήμερα εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντική τόσο στην Ελλάδα όσο -κυρίως- στο εξωτερικό. Η κυβέρνηση επομένως επέλεξε ένα άτομο ριζοσπαστικό, με γνώσεις το συστήματος από όλες τις πλευρές, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει σε ένα οικονομικό περιβάλλον ασφυξίας.
   Οι αλλεπάλληλες επαφές της κυβέρνησης με όλους όσους έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή με την ελληνική κρίση χρέους, ήταν αναμενόμενες για όποια κυβέρνηση και εάν εκλεγόταν τον Ιανουάριο. Αυτό όμως που άλλαξε, είναι η διαπραγματευτική ισχύς της κυβέρνησης.
   Μία ΝΔ ή ένα ΠΑΣΟΚ ουδέποτε θα μπορούσε να αντέξει διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί το πολιτικό υπόβαθρο αυτών δε θα τους επέτρεπε να έχουν κόκκινες γραμμές, ως προς τις απαιτήσεις των δανειστών ενάντια στις κοινωνικές απαιτήσεις των Ελλήνων.
   Η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει τίποτα περισσότερο από μία πιο ομαλή αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό ακριβώς λοιπόν κάνει η παρούσα κυβέρνηση, ή έστω θα προσπαθήσει να το πραγματοποιήσει.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: