Friday, May 15, 2015

Φοιτητική κρίση χρέους και επιλογές

(Economistmk) - Η επιλογή των σπουδών είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ο σημαντικότερος όμως, είναι σύμφωνα με τους αναλυτές το κόστος των σπουδών, με το επίπεδο εκπαίδευσης να έρχεται τις περισσότερες φορές δεύτερο.
   Πρόκειται για το αποτέλεσμα των οικονομικών συνθηκών, όπου η πλειοψηφία των φοιτητών έχει επηρεαστεί είτε σε μεγαλύτερο είτε μικρότερο βαθμό.
   Στο εξωτερικό υπάρχει ο όρος «Student Debt Crisis», δηλαδή μία φοιτητική κρίση χρέους, η οποία είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Πολλοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις παλαιότερων ετών, υποτροφίες ή και συνδυασμό σπουδών και εργασίας. Άλλοι, καταλήγουν στη δύσκολη λύση του δανεισμού χρημάτων. Στην Αμερική, το χρέος των φοιτητών σήμερα ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια, με το κατά μέσο όρο χρέος ανά φοιτητή να ανέρχεται στο ποσό των 29,400 δολαρίων.
   Όταν λοιπόν φθάσει η στιγμή της απόφασης για τις σπουδές ενός νέου, οι επιλογές λιγοστεύουν δραματικά εξαιτίας των οικονομικών δεδομένων. Η παραμονή των νέων στις οικίες των γονιών τους δεν είναι απαραίτητα η πιο κατάλληλη, αλλά μία αναγκαστική λύση που δίνει τη δυνατότητα για σπουδές.
   Ακόμα, η εύρεση κάποιας μερικής απασχόλησης εργασίας μπορεί να συντελέσει θετικός παράγοντας ως προς την ολοκλήρωση των σπουδών, παρόλο που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η εργασία έχει αποδυναμωθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό.
   Τέλος, για την αποφυγή δανεισμού με δυσμενείς για το φοιτητή όρους, είναι απαραίτητη η αναζήτηση και υποβολή αιτήσεων σε όλες τις υποτροφίες που τον ενδιαφέρουν, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχουν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Εάν και πάλι δε μπορεί να βρεθεί κάτι εκτός του τραπεζικού δανεισμού, τότε μία αποδοτική λύση είναι η εξής. Κάθε μηνιαία δόση του δανείου, δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10%-15% του προβλεπόμενου μελλοντικού μισθού που θα αποκομίσει ως πτυχιούχος του τμήματος που επιλέξει. Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατή η αποπληρωμή του δανείου δίχως απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: