Wednesday, July 15, 2015

Άτακτη υποχώρηση, φόβος, και αναδιανομή της πολιτικής διπλωματίας

(Economistmk) - Η συμφωνία είναι πλέον πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «η συμφωνία είναι δύσκολη, όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αποτρέψαμε το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σχέδιο το οποίο είχε -μέχρι τη λεπτομέρειά του- το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται».
   Την ίδια στιγμή, «καταφέραμε να κερδίσουμε την αναδόμηση, την αναδιάρθρωση του χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα», όπως πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, το οποίο ίσως είναι το μοναδικό στοιχείο συμβιβασμού των δανειστών. Η σκέψη περί αναδιάρθρωσης ίσως ήταν και το μοναδικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Δηλαδή, το 61% των Ελλήνων που θέλησαν να βάλουν τέλος στα μέτρα λιτότητας, κέρδισαν μερικές παραγράφους αναφορών στη βιωσιμότητα του χρέους.
   Όμως, από την άλλη πλευρά, υπήρχε και ένα 39% που είπε «υπογράφουμε ότι μας πουν οι δανειστές ώστε να έχουμε ευρώ», ενώ ακόμα και όσοι ψήφισαν «ΟΧΙ» ίσως είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους αυτή τη σκέψη. Εάν το «ΟΧΙ» στήριζαν π.χ. το 95% του λαού, τότε όλα θα ήταν διαφορετικά. Ο διχασμός των άτακτων Ελλήνων κόστισε πολύ στην διαπραγμάτευση.
   Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο πως οι χώρες της Ευρωζώνης και της ΕΕ γενικότερα οφείλουν να ακολουθούν τους κανόνες, η Ελλάδα μετρά μία ακόμα ήττα στο ιστορικό της απέναντι στους δανειστές. Ωστόσο, αυτή η ήττα ήταν προσχεδιασμένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ και των υπηρεσιακών κυβερνήσεων που αυτοί σχεδίασαν ενδιάμεσα.
   Τον Ιανουάριο του 2015 ο λαός ψήφισε για πρώτη φορά διαφορετικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους ΑΝΕΛ, ανέλαβαν το ρόλο της απομάκρυνσης των μνημονίων. Μετά από 6 μήνες διαπραγματεύσεων, οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν μονάχα μετά την απομάκρυνση του τέως υπουργού οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
   Ο φόβος και η μη δομημένη διπλωματία, ανάγκασαν τον Τσίπρα να θυσιάσει τον καλύτερο διαπραγματευτή στην ιστορία της σύγχρονης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την εποχή των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας. «Όποιος διαβάζει το κείμενο δε μπορεί παρά να νιώσει θλίψη για την κατάντια της Ευρώπης», δήλωσε ο Βαρουφάκης σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: «αυτές οι μέρες θα γραφτούν με μαύρα γράμματα και όσοι τα επέβαλαν αυτά τα κείμενα θα έχουν να κάνουν με τον ιστορικό του μέλλοντος».
   Η διαχείριση του «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος ήταν πάνω από τις διαπραγματευτικές ικανότητες της Ελλάδας ως μη ισότιμο μέλος στην Ευρώπη. Χρειάστηκε η επέμβαση μεγαλύτερων διπλωματικών δυνάμεων, όπως αυτή της Γαλλίας, προκειμένου η Γερμανία, να δεχθεί τους Έλληνες σε ένα ακόμα μη αποτελεσματικό -όπως θα αποδειχθεί σύντομα- πακέτο διάσωσης.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: