Monday, January 04, 2016

Έτσι χάθηκαν 43 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα

(Economistmk) - Η οικονομική επιστήμη διέπεται από έναν ασύμμετρο παράγοντα, ο οποίος όχι μόνο δε μπορεί να προσδιοριστεί σε απόλυτο βαθμό, αλλά οι διαστάσεις του είναι τέτοιες που μπορούν να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις. Πρόκειται για τις προσδοκίες ενός ή περισσοτέρων μερών του οικονομικού συστήματος.
   Πιο συγκεκριμένα, και ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ύφεσης, η καταναλωτική αντίληψη μεταμορφώνεται, με συνέπεια τη σταδιακή εξέλιξη ολόκληρου του οικονομικού περιβάλλοντος. Ενδεικτικά, όπως δήλωσε και ο Richard Moody, ως Chief Economist στην Regions Financial Corp.,  με αφορμή τις μεταβολές στις ροές των αποθεμάτων στις καταθέσεις, "μετά από πολλά χρόνια σπατάλης και εξόδων σαν να μην υπήρχε αύριο, σήμερα οι καταναλωτές αποταμιεύουν σαν να υπάρχει αύριο".
   Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνει ακριβώς το τι συμβαίνει κατά τη σημερινή κρίση, καθώς όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις περιοχές όπου εξελίσσονται φαινόμενα οικονομικής αστάθειας, οι αποταμιευτές προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, μεταβάλλοντας το χαρτοφυλάκιό τους. Έτσι, στην Ελλάδα της κρίσης, και κυρίως της πολιτικής αστάθειας έτσι όπως αυτή εξελίχθηκε το 2015, οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό 12ετίας, στα μόλις 120.9 δισ. ευρώ.
   Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο το γεγονός πως από τις τράπεζες αποσύρθηκαν περισσότερα από 43 δισ. ευρώ εντός του 2015, αλλά το ότι αυτό το ποσό αντιστοιχεί στο 26.4% εκ του συνόλου των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ελλάδα συνεχίζει να χάνει την αξιοπιστία της ως κράτος, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της οικονομικής κρίσης, με τρομακτικές συνέπειες για το μέλλον του τόπου. Άλλωστε, όσο η Ελλάδα ως χώρα, χάνει διαρκώς τις όποιες διαπραγματευτικές της εγγυήσεις, η χρεοκοπία θα είναι πάντοτε η αφορμή για νέες εκλογές, νέα μνημόνια, και φυσικά μία κρίση δίχως τέλος.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: