Friday, December 04, 2015

Πως η ανταλλαγή δανείων με μετοχικό κεφάλαιο θα μπορούσε προσωρινά να δώσει λύση στα κόκκινα δάνεια

(Economistmk) - Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως πλησιάζει επιτέλους η περίοδος όπου θα υπάρξουν συμφωνίες ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο. Για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπους διατήρησης της αξιοπιστίας τους, και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τους δανειολήπτες οι οποίοι δεν αξιοποίησαν τα χρήματα που έλαβαν.
   Το συγκεκριμένο εργαλείο το πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Άρης Ξενόφος στο 26ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, προτείνοντας για μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να επιτραπεί η ανταλλαγή δανείων με μετοχικό κεφάλαιο.
   Το debt/equity swap όπως ονομάζεται, εφαρμόζεται σε αναδιαρθρώσεις εταιριών, όπου μέρος (ή ακόμα και το σύνολο) του χρέους μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο και η τράπεζα καθίσταται μέτοχος της επιχείρησης, ώστε το υπόλοιπο του χρέους να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τις προβλεπόμενες ταμειακές ροές.
   Ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο, θα πρέπει να πληρώσει το χρέος του, και να μην επαναπαύεται πίσω από νόμους προστασίας, καθώς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο ευαίσθητες. Πολλοί έλαβαν δάνεια με σκοπό το κέρδος σε μία περίοδο όπου αυτά θα χαρίζονταν, και όσο -ευτυχώς- δεν έχουμε κυβερνήσεις ακραίου χαρακτήρα, αυτό δεν προβλέπεται.
   Όμως, σε αυτήν την περίπτωση τη μετοχική ευθύνη για την εταιρία θα την έχει πλέον το πιστωτικό ίδρυμα. Άρα, οι τράπεζες θα κληθούν να βρουν τρόπους διαχείρισης ενός μεγάλου όγκου επιχειρήσεων, οι οποίες έως σήμερα ήταν κυρίως ζημιογόνες.
   Η λύση αυτή φαίνεται λοιπόν πως δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη για εξυγίανση, ωστόσο θα ήταν μια αξιόλογη προσπάθεια για αναγνώριση του προβλήματος, και ίσως μίας προσωρινής λύσης.
   Για παράδειγμα, θα μπορούσε η τράπεζα στη συνέχεια αφότου αναδιαρθρώσει ως βασικός μέτοχος την επιχείρηση, να παραχωρήσει τις μετοχές της σε νέους επενδυτές. Έτσι, και η επιχείρηση θα σωθεί, και ταυτόχρονα τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι τράπεζες θα είναι ευχαριστημένοι. Το μόνο πρόβλημα προκύπτει στο ότι σήμερα το νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει στο ακέραιο τις συνθήκες ώστε να πραγματοποιηθεί με οικονομική ασφάλεια κάτι τέτοιο, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγαλύτερες και πολύ μεγάλες εταιρίες έχουν δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες, οπότε οι διαδικασίες είναι πιο χρονοβόρες για να επέλθει συνεννόηση των ενδιαφερόμενων και εμπλεκόμενων μερών.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: