Tuesday, January 26, 2016

Πως χάθηκε ένα οικονομικό εργαλείο που θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελληνική οικονομία

(Economistmk) - Στη συνέντευξη που έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στις "Ιστορίες" και τον Αλέξη Παπαχελά, στο ΣΚΑΪ, παρουσίασε συνοπτικά για ακόμα μία φορά ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης, το οποίο δυστυχώς αποσύρθηκε από το τραπέζι των συζητήσεων άδοξα.
   Πρόκειται για μία ιδέα, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την Ελληνική πλευρά, κάτω από συνθήκες ακραίας οικονομικής ασφυξίας και εκβιασμών. Όταν δηλαδή, οι δανειστές δεν ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν δίνοντας νέο μνημόνιο, δηλαδή νέο δάνειο με όρους λιτότητας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε προτείνει το εξής:
   "Ποιο ήταν το όπλο που είχαμε απέναντι σε αυτήν την απειλή; Το κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ, τα 27 δισ. ευρώ που συνεχίζαμε να χρωστάμε, που ήταν η μοναδική φέτα του ελληνικού χρέους που παρέμενε στο ελληνικό δίκαιο και άρα ήταν καθ’ όλα νόμιμα για την ελληνική κυβέρνηση να τα αναδιαρθρώσει. Θα ήταν μια κίνηση η οποία θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην ΕΚΤ."
   Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά του κράτους ήταν σε άθλια κατάσταση. Υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί στην Ελλάδα που ακόμα να κατανοήσουν ότι ήδη το κράτος έχει φθάσει πολλές φορές στη χρεοκοπία τα τελευταία χρόνια. Γιατί όταν ενεργοποιούνται τα Credit Default Swaps (CDS), ή όταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνει την πληροφορία πως η Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου 2015 είχε αποταμιεύσεις για μόλις 12 ημέρες, τότε έχεις χρεοκοπήσει.
   "Την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο κάλεσα σύσκεψη με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έθεσα ακριβώς αυτό το ερώτημα. Η απάντηση ήταν κ. Υπουργέ έχουμε καιρό, έχουμε 12 μέρες. Δε νομίζω να έχει υπάρξει ΥΠΟΙΚ που να αναλάβει. Ναι 12 μέρες. Το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι και τον Ιούνιο καταφέρνοντας να πληρώνουμε και μισθούς, και συντάξεις και το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές, ήταν ένας άθλος διαχείρισης των οικονομικών του κράτους." δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
   Αυτόν τον άθλο προφανώς λίγοι μόνο τον εμπιστεύτηκαν, οπότε μπορεί εύλογα να αναρωτηθεί κανείς: Θα μπορέσει ποτέ η Ελλάδα να ξεπεράσει την εσωτερική της διχοστασία; Το κλίμα της απαξίωσης της Ελληνικής κυριαρχίας είναι δυστυχώς δεδομένο στο εξωτερικό. Ενδεικτικά ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε:
   "Η τρόικα είναι μια λέξη που εφευρέθηκε το 2010 ως αποτέλεσμα εκείνου του μνημονιακού δανείου που στόχο είχε να προσποιούμαστε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν πτώχεψε, ότι ήταν ένα πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας, όταν δεν ήταν και να μπούμε σε μια διαδικασία ύφεσης χρέους που θα αποδομήσει την Ελλάδα. Μάλιστα, η χορογραφία αυτών των απεσταλμένων των τριών θεσμών που ερχόντουσαν όλοι μαζί, φτάνουν στο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατέβαιναν με τα αυτοκίνητα, με περιπολικά, εισέβαλλαν στα Υπουργεία, είχαν τους Υπουργούς έξω από το γραφείο τους να περιμένουν να τους μιλήσουν. Αυτό δημιούργησε μία εικόνα απαξίωσης της ελληνικής κυριαρχίας, που έθετε τον Έλληνα, τον μέσο Έλληνα πατριώτη κόντρα σε οποιαδήποτε διαδικασία μεταρρύθμισης και εξήγησα ότι η Ελλάδα χρειάζεται πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αγκαλιάσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις."
   Αυτή είναι η αλήθεια επομένως, και για αυτό το λόγο, ο κ. Ντάισελμπλουμ στην περίφημη συνάντηση με το Βαρουφάκη, μετά από μία ιδιαίτερα μετριοπαθή τοποθέτηση του τελευταίου, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, θύμωσε ο πρώτος, σε βαθμό που ουσιαστικά έχασε το επικοινωνιακό παιχνίδι, καθώς αρνήθηκε να δώσει το χέρι, έσκυψε στο αυτί του Βαρουφάκη και είπε "You just killed the Troika" ("Μόλις σκότωσες την Τρόικα"). Οι δανειστές, με απόλυτο κυρίαρχο τον Σόιμπλε, όπως δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, δεν ήθελαν μία δυνατή Ελληνική κυβέρνηση, και φυσικά ούτε έναν έντιμο συμβιβασμό, που θα έθετε ένα τέλος στην οικονομική κρίση, από την οποία κάποιοι έχουν όφελος. Έτσι λοιπόν, φθάνουμε στο Plan X, όπως το ονόμασε η ομάδα Βαρουφάκη κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
   "Αυτό ήταν το πλάνο στην περίπτωση που ο κ. Σόιμπλε και άλλοι, όπως ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, που συνεχώς απειλούσαν με εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ, όχι μόνο εμάς, και τον κ. Βενιζέλο αν ρωτήσετε φαντάζομαι έτσι θα σας πει. Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x."
   Ωστόσο, όσοι λατρεύουν τη δραχμή θα καθυστερήσουν αρκετά για να τη ξαναδούν, ίσως μάλιστα δε την ξαναδούν και ποτέ ξανά. Και αυτό γιατί ουδέποτε υπήρχε σχέδιο δραχμής από την 5μηνη παραμονή Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
   "Δε διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα, είπαμε πως θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, παράλληλο με των τραπεζών, και να σας δώσω ένα παράδειγμα για το πώς δουλεύει. Έστω πως το Ελληνικό Δημόσιο χρωστάει στην εταιρία σας 100.000 ευρώ. Επειδή το ελληνικό δημόσιο καθυστερεί 12-18 μήνες για να σας αποπληρώσει, φανταστείτε ένα σύστημα που σου δίνει την επιλογή είτε να περιμένεις για να πάρεις το χρήμα σε ρευστό ή να σου δημιουργεί ένα Reserve Account, έναν λογαριασμό μέσα στο taxisnet ο οποίος να κρέμεται κάτω από το ΑΦΜ σου. Και σου δίνει και ένα Pin και τη δυνατότητα, εάν χρωστάς σε εμένα 5.000 ευρω γιατί είναι εργαζόμενος σου, έχω παράσχει υπηρεσίες, να με αποπληρώσεις. Μπορείτε με ένα Pin να μεταφέρετε υπηρεσίες μέσα από το taxis και εγώ μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να αποσβέσω φόρους στο κράτος ή να πληρώσω έναν τρίτο, τέταρτο κοκ."
   Πρόκειται λοιπόν για τα σχέδια της κυβέρνησης του 5μήνου, που θα μείνουν στην ιστορία όχι για την εφαρμογή τους, αλλά γιατί οι ίδιοι οι Έλληνες δεν ήθελαν την εφαρμογή τους. Το δημοψήφισμα για παράδειγμα, δεν ήταν τόσο δυνατό. Άλλο είναι ένα 60%-65%, και άλλο ένα 95%. Όταν είσαι στο 60%, δε μπορείς να πάρεις απόφαση και για το υπόλοιπο 40%, η οποία θα είναι τελείως αντίθετη σε σχέση με αυτό που ήθελαν. Μία μέση λύση είναι ο συμβιβασμός, ωστόσο τα κομμάτια που τον συνθέτουν αποτελούν το αποτέλεσμα των άκαρπων διαπραγματεύσεων.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: