Friday, September 09, 2016

Η 81η ΔΕΘ ως κέντρο επιχειρηματικότητας

Η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διεξάγεται από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2016. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις επιχειρηματικότητας στη χώρα, παρά το γεγονός ότι έχει συνδυαστεί κυρίως με τις πολιτικές εξελίξεις, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποιούν ομιλίες ενώ παράλληλα παραχωρούν και συνεντεύξεις τύπου που πολλές φορές οδηγούν ακόμα και σε εκλογικές αναμετρήσεις.
   Φέτος, το 2016, συμπληρώνονται 90 χρόνια από την πρώτη έκθεση το 1926. Η ΔΕΘ, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο και σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και όλη τη χώρα. Τα επιχειρηματικά κίνητρα μιας έκθεσης στην οποία η πολιτική σκηνή έχει έντονη παρουσία, επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν επιχειρήσεις και οργανισμοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
   Σύμφωνα με τους διοργανωτές, φέτος το στοιχείο που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη φορά την Έκθεση είναι αυτό της διεθνοποίησης, αφού μεγάλες αγορές του εξωτερικού τής δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης με την εθνική τους συμμετοχή. Ακόμα, μετά από τέσσερα χρόνια επανέρχεται ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας, ρόλο που θα υποστηρίξει δυναμικά η Ρωσία, η οποία θα καταλάβει με τις επιχειρήσεις της εκθεσιακό χώρο 3,000 τ.μ.. Η σημασία αυτή υπογραμμίζεται και από την υπογραφή μνημονίου μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, η Έκθεση περιλαμβάνει και άλλες μεγάλες ξένες συμμετοχές, όπως αυτές της Τουρκίας και της Νότιας Κορέας.
   Στην προηγούμενη διοργάνωση η επετειακή 80η ΔΕΘ φιλοξένησε περί τους 1,000 εκθέτες σε 27,000 τ.μ., υποδέχθηκε 13 διεθνείς συμμετοχές, ενώ προσέλκυσε περισσότερους από 210,000 επισκέπτες. Η 81η ΔΕΘ αναμένεται να ξεπεράσει τα παραπάνω στατιστικά, καθώς η γιορτή των 90 ετών από την πρώτη έκθεση θα δώσει το στίγμα της νέας εποχής. Τα θεματικά αφιερώματα καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, από την τεχνολογία, την καινοτομία και τον πρωτογενή τομέα, μέχρι την επιχειρηματικότητα, την ενέργεια, το αυτοκίνητο και τη διατροφή-γαστρονομία.
   Στην 81η ΔΕΘ μπορεί κάποιος μεταξύ άλλων να ενημερωθεί σχετικά με ευκαιρίες απασχόλησης και σταδιοδρομίας, να γνωρίσει ό,τι αφορά τον αγροτικό τομέα και να αποκτήσει φυσικά προϊόντα, να πληροφορηθεί για όλες τις αναπτυξιακές δράσεις της πολιτείας, να διευρύνει τους ορίζοντες βλέποντας επιχειρήσεις και προϊόντα του εξωτερικού, να γνωρίσει όλες τις νέες τεχνολογίες στο χώρο της ενέργειας, και να ενισχύσει την ελληνική οικονομία αγοράζοντας προϊόντα από όλη την Ελλάδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δελτίο τύπου της Έκθεσης.
   Συνοψίζοντας, η Ελλάδα έχει ανάγκη εκθέσεις όπως η ΔΕΘ, και ειδικά εάν αυτές δε συνοδεύονται από πολιτικές σκοπιμότητες. Ταυτόχρονα, η είδηση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε την έγκριση για μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 52.8 δισ. ευρώ (μείωση κατά 4.4 δισ. ευρώ), αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. Εάν η Ελλάδα επομένως καταφέρει να προσφέρει ένα σταθερότερο πολιτικό περιβάλλον, κριτήριο εξαιρετικά σημαντικό αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναφέρει πως αυτό ήταν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες που οδήγησαν σε τόσο βαθιά κρίση τη χώρα, τότε θα υπάρξει μέλλον, και ανάπτυξη.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: