Wednesday, September 14, 2016

Πολιτική, δημοσιογραφία και ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος

"Σοκ για τους αγρότες και τους νέους επαγγελματίες από την αύξηση των εισφορών υγείας" αναφέρουν δημοσιεύματα στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου. Το διαδίκτυο κατακλύζεται από παρόμοια περιστατικά δημοσιογραφικής πίεσης, ενώ η τηλεόραση, ο τύπος και τα ραδιόφωνα συμπληρώνουν το εθνικό κλίμα οικονομικής ασφυξίας. Που είναι όμως το πρόβλημα σε αυτόν τον τίτλο;
   Αν δεν το εντοπίσατε, το πρόβλημα τόσο σε αυτόν τον τίτλο όσο και σε όλους όσους ακολουθούν την ίδια γραμμή, είναι πως οι ψηφοφόροι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα, πως ο ΣΥΡΙΖΑ του 5μήνου αρχές του 2015, τότε που οι "καλοπροαίρετοι" Έλληνες εναντιώθηκαν της σκληρής διαπραγμάτευσης του κ. Βαρουφάκη, ήταν διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ που προέκυψε αμέσως μετά το δημοψήφισμα.
   Το νέο κυβερνητικό σχήμα, μακριά από τις διαπραγματευτικές ενέργειες εκείνου του 5μήνου, προσπαθεί να υπηρετήσει το μνημόνιο ως το μοναδικό οικονομικό πρόγραμμα που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Αυτά που ακούτε περί χρημάτων από τηλεοπτικές άδειες για κάλυψη του κοινωνικού κράτους, αποτελούν κομμάτια από τα προεκλογικά σποτ της κυβέρνησης που θα δημιουργηθούν σύντομα. Άλλωστε, οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και κατ' επέκταση στην κοινωνία από τα Μνημόνια, είναι από όλους αναγνωρισμένες.
   Αξίζει να σημειωθεί, πως από την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, έως και το δημοψήφισμα, το κράτος δε δανείστηκε από την τρόικα, αλλά πλήρωνε κανονικά όλες τις υποχρεώσεις του μέσω της αγοράς και των εντόκων γραμματίων. Ο δημοσιογραφικός κόσμος σήκωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ψηλά, όμως στη συνέχεια φοβήθηκε τις επιπτώσεις της σκληρής διαπραγμάτευσης της ομάδας Βαρουφάκη. Έτσι, με τον ίδιο τρόπο υποχώρησε, αφήνοντας τον πρωθυπουργό πλέον Τσίπρα στον αέρα του δημοψηφίσματος, με μια πίεση προς την κυβέρνηση άνευ προηγουμένου.
   Έχοντας πλέον απαλλαγεί από τα στελέχη του 5μήνου, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην εξέλιξη του κόμματος, από κόμμα της κόντρας σε κόμμα της συνεννόησης με τους δανειστές. Στην Ελλάδα, η συνέργεια είναι άγνωστη λέξη, και όταν είναι ανάγκη η συλλογική προσπάθεια, πάντα υπάρχουν άτομα που θα θελήσουν να γκρεμίσουν το ελπιδοφόρο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, επειδή οι ίδιοι είναι ανίκανοι.
   Έτσι, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με πολλά από τα αρνητικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και των υπολοίπων δημοκρατικών κομμάτων που επιθυμούν τα Μνημόνια, τουλάχιστον θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι να μην πανικοβάλλουν τη μέση κοινή αντίληψη, τον απλό πολίτη, αυτόν που δεν ξέρει από τεχνική ανάγνωση. Τίτλοι όπως "Αυξήσεις - σοκ για αγρότες και νέους επαγγελματίες" πανικοβάλλουν την αγορά, παροτρύνοντας τους μικρούς επενδυτές να μην προχωρήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, και τα νοικοκυριά να κλειδωθούν ακόμα περισσότερο.
   Στην πραγματικότητα όμως, κάτω από τον τίτλο κρύβεται το ποσοστό της αύξησης. Πόσο είναι αυτό; Οι εισφορές τους θα αυξηθούν κατά 6.95% από το 2017. Πρακτικά δηλαδή, η αύξηση από 1/1/2017 σημαίνει ότι σε εισόδημα 7,000 ευρώ η εισφορά θα είναι 487 ευρώ ενώ οι αγρότες περίμεναν ότι θα είναι 332 ευρώ. Δηλαδή +12.92 ευρώ το μήνα. Το πρόβλημα δηλαδή για τον αγρότη είναι η μικρή αυτή αύξηση, ή μήπως το σύνολο του μισθού; Τα περίπου 7,000 ευρώ, είναι ο κατώτατος μισθός, δηλαδή 586.08 ευρώ το μήνα. Αρκούν για να επιβιώσει κανείς, ειδικά υπό το πρίσμα μιας Ελλάδας της αδικίας και της μαύρης αγοράς; Αυτό είναι επομένως το πρόβλημα.
   Οι Έλληνες πρέπει να αναπτύξουν τις κριτικές τους ικανότητες, και να μην παρασύρονται από παραπλανητικούς τίτλους, που δημιουργούν τα ίδια άτομα που ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις. Το εκπαιδευτικό σύστημα και οι μέτριοι καθηγητές και δάσκαλοι είναι ένοχοι για τις νέες γενιές, οι οποίες όπως φαίνεται και από τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αδυνατούν να αναπτύξουν την αντίληψή τους. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι αυτό που τροφοδοτεί την πολιτική σκηνή, και αυτοί οι άνθρωποι διαχειρίζονται στη συνέχεια τα εθνικά θέματα, υποβαθμίζοντάς τα και φέρνοντάς τα στο προσωπικό τους χαμηλό νοητικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί νέοι επιλέγουν το εξωτερικό για τις σπουδές τους. Η νοοτροπία στην Ελλάδα δεν επιτρέπει δίκαιη μεταχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: