Monday, October 24, 2016

Με πλαστό απολυτήριο γυμνασίου ζημίωσε το δημόσιο 176,000 ευρώ

Η υπόθεση δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία από τις περίπου 18,000 περιπτώσεις υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, που μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι είχαν προσκομίσει στην υπηρεσία τους πλαστά έγγραφα. Έτσι, η 55χρονη συνταξιούχος κατηγορούμενη για απάτη και χρήση πλαστού εγγράφου κάθισε στο εδώλιο, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου (Ν. 1608/50).
   Σύμφωνα με την κατηγορία, με τα 11 έτη που παρέμεινε στην υπηρεσία, χρησιμοποιώντας πλαστό απολυτήριο γυμνασίου, ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με το ποσό των 176,000 ευρώ. Στο ρεπορτάζ του news247.gr γίνεται γνωστό ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, κατά την εκδίκαση υπόθεσης υπαλλήλου, αντέδρασε κυρίως όταν εκείνη επιχείρησε να δικαιολογηθεί ισχυριζόμενη ότι είχε ανάγκη τα χρήματα.
   Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, η συγκεκριμένη υπάλληλος εργαζόταν επί οκτώ χρόνια στο πολιτικό γραφείο βουλευτή Πειραιά και όταν εκείνος δεν επανεξελέγη, διορίστηκε σε προσωποπαγή θέση στη Βουλή και αμέσως προχώρησε στη μετάταξή της στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτό όμως, δεν θα το είχε καταφέρει δίχως το πλαστό απολυτήριο, το οποίο στέρησε από έναν ικανό, νομοταγή και εργατικό πολίτη με προσόντα, μία θέση εργασίας.
   Ακόμα, ο μάρτυρας δήλωσε ότι "δεν πήρε τη δουλειά κανενός. Η θέση ήταν προσωποπαγής. Το πλαστό το βρήκε σε ένα σεντούκι του πατέρα της και μέσα στην ταραχή της, γιατί είχε οικογενειακά προβλήματα, δεν αντιλήφθηκε τι έκανε. Είναι παράδειγμα μητέρας, εργαζόμενης και συζύγου…". Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του εισαγγελέα, αφού ρωτώντας αν αποτελεί παράδειγμα νομοταγούς πολίτη ο μάρτυρας δήλωσε ότι είναι, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως αν δεν έχει κάνει αδίκημα μεγάλο, μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος.
   Οι δικαστές ανέφεραν χαρακτηριστικά στην πρόκληση του μάρτυρα υπεράσπισης ότι "Σήμερα νέα παιδιά με μεταπτυχιακά ζουν με 200 ευρώ. Βολεύτηκε στο γραφείο του βουλευτή και μετά πήγε στο Δημόσιο. Τουλάχιστον ας ζητήσει μία συγγνώμη.". Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι "Νέοι με διδακτορικά από το Χάρβαρντ και τυλίγουν σουβλάκια. Και μας λέτε ότι πάνω στην ταραχή της δεν είδε ότι ήταν πλαστό; Νομικώς τι θα γίνει; Αν ήταν εδώ παιδιά με γνώσεις και μεταπτυχιακά, θα έλεγαν να της πάρουν το κεφάλι. Αλλά δεν φταίει μόνο η κυρία. Είναι συνολικά 18.000 περιπτώσεις…".
   Επιπλέον, η ίδια δεν αρνήθηκε ότι εν γνώσει της χρησιμοποίησε πλαστό πτυχίο γυμνασίου. Επομένως, στη χώρα της αναξιοκρατίας, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, αυτά τα άτομα που υποδεικνύουν θράσος απέναντι στην κοινωνία, προκαλούν με την τεμπελιά τους και με τα θέλω τους. Ζουν εις βάρος τρίτων, σε μία πολιτεία και κοινωνία που αδυνατεί να προσφέρει θέσεις εργασίας και αξιοπρέπεια στους μορφωμένους και με αληθινά πτυχία πολίτες του.
   Τελικά, το δικαστήριο -άκρως επιεικώς όπως τόνισε η πρόεδρος- καταδίκασε κατά συγχώνευση την κατηγορούμενη σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, απαλλάσσοντάς την από την επιβαρυντική διάταξη για τους καταχραστές του Δημοσίου. Παράλληλα, της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, ενώ έκρινε ότι η απόφαση θα έχει αναστέλλουσα δύναμη. Ωστόσο οι αντιδράσεις της κοινωνίας για μία ακόμα φορά είναι έντονες, αφού το δικαστήριο δεν επέβαλλε λύση ως προς το οικονομικό σκέλος. Η πλειοψηφία μιλά για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε αξία ίση με τη ζημία στο δημόσιο. Αν γινόταν το ίδιο για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, τότε τουλάχιστον οι νομοταγείς πολίτες δε θα θεωρούσαν την πολιτεία συνένοχη στο μεγάλο φαγοπότι στο δημόσιο τομέα.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: