Thursday, February 09, 2017

Στα 115 δισ. ευρώ το ετήσιο κόστος από την κακή υγεία των Ευρωπαίων πολιτών

Κοινή έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Health at a Glance: Europe 2016" ("Η υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2016") δείχνει ότι οι το προσδόκιμο ζωής στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) υπερβαίνει πλέον τα 80 έτη. Ωστόσο, παρότι υψηλότερο από ποτέ, αυτό το προσδόκιμο ζωής δεν αντιστοιχεί πάντοτε σε υγιή διαβίωση.
   Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, περίπου 50 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ πάσχουν από διάφορες χρόνιες παθήσεις, και πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα σε ηλικία εργασίας πεθαίνουν από αυτές κάθε χρόνο, κάτι που συνεπάγεται ετήσιο κόστος περίπου 115 δισ. ευρώ για τις οικονομίες της ΕΕ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων δήλωσε ότι "στην ΕΕ πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν και οι οποίες συνδέονται με παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία", τονίζοντας παράλληλα "την ανάγκη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε καλύτερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη".
   Την ίδια στιγμή και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι "πολύ περισσότερες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν εάν τα πρότυπα περίθαλψης βελτιώνονταν στο καλύτερο δυνατό επίπεδο σε όλες τις χώρες της ΕΕ", αναφέροντας χαρακτηριστικά πως "πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στην περίθαλψη και την ποιότητα αυτής, και τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας πρέπει να καταστούν αποδοτικότερα ως προς τη διοχέτευση πόρων".
   Το Ευρωπαϊκό σύστημα υγείας πάσχει, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται πραγματικά ανησυχητικά. Πάνω από 550,000 άτομα σε ηλικία εργασίας πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν, το 16% των σημερινών ενηλίκων είναι παχύσαρκοι (από 11% το 2000) και ένας στους πέντε εξακολουθεί να καπνίζει. Την ίδια στιγμή, το 27% των ασθενών καταφεύγουν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμη πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ σύμφωνα με την έκθεση το 15% των δαπανών για την υγεία καταβάλλεται απευθείας από τους ασθενείς, με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών, των φτωχών και των εύπορων.
   Το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών στην ΕΕ αυξήθηκε από κάτω του 10% το 1960 σε σχεδόν 20% το 2015, με πρόβλεψη για 30% έως το 2060. Η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα ποσοστά χρόνιων παθήσεων και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, θα καταστήσει αναγκαία την πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο παροχής της υγειονομικής περίθαλψης, τονίζει η σχετική ανακοίνωση της ΕΕ. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής από τα 74.1 έτη το 1990 σε 80.9 έτη το 2014, δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες ως προς την υλοποίηση ενός ποιοτικότερου αλλά και μαζικότερου συστήματος υγείας. Οι κίνδυνοι και οι θάνατοι από τον καπνό, το αλκοόλ, την παχυσαρκία και τον καρκίνο θα αυξάνονται, όσο οι πολίτες δεν αποκτούν τη συνείδηση της πρόληψης, και της ορθολογικής χρήσης των υπηρεσιών υγείας.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: