Tuesday, April 25, 2017

Τα Βρετανικά Πανεπιστήμια απειλούνται λόγω του Brexit

Η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της Μεγάλης Βρετανίας. Παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα στην αρχή, οι βουλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προειδοποιήσει, κάνοντας αναφορές πως το Brexit σημαίνει και "brain drain" για τα πανεπιστήμια της χώρας.
   Σύμφωνα με δημοσίευμα στον Guardian, ο πανεπιστημιακός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαιτίας της εξόδου από την ενιαία αγορά, και τα οφέλη που αυτή συμπεριλαμβάνει στο πλαίσιο της ΕΕ. Η κυβέρνηση καλείται να δράσει γρήγορα για να σταματήσει μια "διαρροή εγκεφάλων" μετά το Brexit, η οποία απειλεί τη διεθνή ανταγωνιστικότητα ενός πανεπιστημιακού τομέα που στηρίχθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από ανθρώπινο δυναμικό της υπόλοιπης ΕΕ.
   Μια σημαντική νέα έκθεση από βουλευτές της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την εκπαίδευση αναφέρει ότι τα δικαιώματα των 32,000 πανεπιστημιακών υπαλλήλων από χώρες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν άμεσα εγγύηση, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αναφέρει μάλιστα ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να συμφωνήσει μονομερώς για τα δικαιώματα των υπηκόων της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το τέλος του έτους, για να αποτρέψει την έξοδο ταλαντούχου προσωπικού της ΕΕ από τη χώρα προς άλλες ανταγωνιστικά κράτη.
   "Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης, αλλά το Brexit κινδυνεύει να βλάψει τη διεθνή μας ανταγωνιστικότητα και τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των πανεπιστημίων μας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Neil Carmichael, ο πρόεδρος της σχετικής επιτροπής.
   Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι το 76% των ευρωπαίων ακαδημαϊκών στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι είναι πιθανότερο να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη Βρετανική ανώτατη εκπαίδευση ως αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του δημοψηφίσματος. Την ίδια στιγμή, το 53% των υπηκόων που δεν ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν ενεργά να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπάρχουν αναφορές για προσωπικό από άλλες χώρες της ΕΕ που αποσύρουν τις προσφορές εργασίας λόγω ανησυχιών για το Brexit.
   Το προσωπικό που ανήκει σε άλλες χώρες της ΕΕ και εργάζεται στα Βρετανικά πανεπιστήμια αγγίζει το 16%, γεγονός που προβληματίζει έντονα τον εκπαιδευτικό τομέα της χώρας σε σχέση με το Brexit. Η έξοδος από την ΕΕ θέτει σε κίνδυνο μια σειρά από δράσεις και επαφές, όπως επίσης και τα ποσοστά φοιτητών από άλλες χώρες της ΕΕ. Η Βρετανία προσπαθεί να εξαιρέσει τους ξένους φοιτητές από τον κανόνα των μεταναστών, προκειμένου να διασφαλίσει τα έσοδα που αυτοί της αποφέρουν, ωστόσο το δημοψήφισμα έχει ήδη μεγάλες επιπτώσεις στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Βρετανικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: