Wednesday, July 26, 2017

Έξοδος στις αγορές για επικοινωνιακούς λόγους

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία σύμφωνα με την κυβέρνηση και την οικονομική πλευρά του θέματος. Ναι πράγματι, όταν μετά από χρόνια για πρώτη φορά στρέφεσαι στις αγορές διαθέτοντας ομόλογο και αυτό εκδίδεται άμεσα δίχως προβλήματα, τότε όντως είναι επιτυχία. Μήπως όμως είναι επιτυχία κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους;
   Πρακτικά, όταν δανείζεσαι στο πλαίσιο του μνημονίου με 1.0%-2.0% επιτόκιο, τότε ο δανεισμός μέσω των αγορών με 4.4% κουπόνι ομολόγου και επιτόκιο στο 4.6% μόνο επιτυχία δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Το μεγαλύτερο επιτόκιο δανεισμού είναι σε κάθε περίπτωση κάτι αρνητικό για τα οικονομικά δεδομένα, και αυτό είναι κοινώς αποδεκτό και λογικό.
   Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο ούτε το ύψους του επιτοκίου, αλλά ούτε το ποσό που αντλήθηκε, το οποίο είναι μόλις στα 3 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο, το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Ουάσιγκτον, όλοι επιθυμούν να δουν την Ελλάδα στις αγορές προκειμένου να αποδεσμεύσουν τις χώρες τους από τη διαρκή υποχρέωση δανεισμού μιας χώρας με μαύρη τρύπα στη διαχείριση των οικονομικών της.
   Μάλιστα, όταν το 2014 είχε βγει στις αγορές για τελευταία φορά, ίσχυε ακριβώς το ίδιο. Τα κράτη επιδιώκουν με κάθε ευκαιρία την απεμπλοκή τους, οι αγορές το κέρδος, και η Ελλάδα με την εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να αποκτήσει το μικρό αυτό δικαίωμα της επικοινωνιακής και ηθικής ανάκαμψης. Οι οικονομίες βασίζονται αρκετά στις προσδοκίες των καταναλωτών και των επενδυτών, επομένως η απόκτηση μίας επικοινωνιακής ανάσας, ότι δηλαδή ο δανεισμός δεν είχε παράλληλα την υποχρέωση λήψης οικονομικών μέτρων όπως με τα μνημόνια, μεταφράζεται σε κάτι το θετικό.
   Η έλλειψη εμπιστοσύνης για τις μεθόδους διοίκησης των οικονομικών της Ελλάδας είναι δεδομένη στο εξωτερικό και δεν πρόκειται να αλλάξει όσο η χώρα δεσμεύεται από τα μνημόνια για αρκετές δεκαετίες ακόμα. Όμως, αυτή είναι την ίδια στιγμή και η εξασφάλιση των αγορών, ότι ακόμα και αν η Ελλάδα δε μπορέσει να αποπληρώσει ένα ομόλογο όπως το τελευταίο, τότε ο μηχανισμός του μνημονίου θα επιτρέψει την καταβολή των δόσεων μέσω νέων οικονομικών μέτρων, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

Published at     
Sign-up to Economistmk© Newsletter.

Bold font phrases are clickable links.
Thanks for reading! Have a Creative Day!
This post has no comments yet.

0 comments: