Thursday, August 03, 2017

Νέες μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα

Νομοθετική και δικαστική εξουσία μάχονται για ακόμα μία φορά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με επίκεντρο την τύχη των εργασιακών και νομικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου. Η απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά με τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε μισθωτούς τάραξε το νομικό πλαίσιο προστασίας του εργαζόμενου στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως οι εξουσίες του τόπου αδυνατούν να ρυθμίσουν με δίκαιους κανόνες το ασταθές και ιδιαίτερα ανησυχητικό εργασιακό περιβάλλον.
   Σύμφωνα με την Πολιτική απόφαση 677/2017 που δημοσίευσε ο Άρειος Πάγος στις 5 Ιουλίου 2017, προκύπτει ότι η μονομερής από τον εργοδότη και δυσμενής για το μισθωτό μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας δεν συνεπάγεται χωρίς άλλο τη λύση της. Αντίθετα, παρέχει στο μισθωτό το δικαίωμα είτε να θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως άτακτη καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη και να ζητήσει την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης είτε, εμμένοντας στη σύμβαση, να αξιώσει την τήρηση των όρων της και την αποδοχή της εργασίας του από τον εργοδότη σύμφωνα με το πριν τη μεταβολή περιεχόμενο της σύμβασης και, σε περίπτωση άρνησης του εργοδότη να αποδεχθεί την εργασία αυτή, να ζητήσει μισθούς υπερημερίας.
   Ο Άρειος Πάγος όμως τονίζει ότι "μόνη η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του, αν δεν συνδέεται και με την πρόθεση του εργοδότη να εξαναγκάσει αυτόν σε παραίτηση προκειμένου να αποφύγει την καταβολή σ' αυτόν της αποζημίωσης απόλυσης.".
   Έτσι, σύμφωνα με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και έγινε δεκτό από την κυβέρνηση, βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν να δοθεί λύση στην ομηρεία εκατοντάδων χιλιάδων απλήρωτων εργαζομένων. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε σε σχετική συνέντευξη ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα στον "εργαζόμενο, σε περίπτωση που δεν καταβάλλονται οι δεδουλευμένες αποδοχές του, να μπορεί να θεωρήσει ότι η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Ισοδυναμεί, δηλαδή, με απόλυση και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση. Δίνει, επομένως, μία διέξοδο στον εργαζόμενο να μη μένει εγκλωβισμένος σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν τον πληρώνουν για πάρα πολύ καιρό.".
   Η κυβέρνηση με κοινό δελτίο τύπου του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίας και Ενημέρωσης δήλωσε ότι κάνει δεκτό το πρώτο μέρος της τροπολογίας του ΚΚΕ που αναφέρει ότι "θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης", απορρίπτοντας όμως το δεύτερο μέρος της τροπολογίας, δηλαδή την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου και των ποινών (χρηματική ποινή ή ακόμα και φυλάκιση) κατά των εργοδοτών.
Δρ. Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Dr. Konstantinos Mantzaris, Economistmk

May today be a perfect blend of happiness and adventure.

Published at     
Bold font phrases are clickable links.
This post has no comments yet.

0 comments: